“3096 dage”

3096


Titel: 3096 dage
Genre: Drama
Sprog: Engelsk
Spilletid: 105 minutter
Udkom: November 2013
Skuespiller: Antonia Campbell-Hughes, Thure Lindhardt
Grace Moretz, Julianne Moore, Gabriella Wilde
Selvskab: Mis. Label
duo 4½

 

 

 

”3096 dage” er en fortælling der går lige i hjertet på en. Det er en historie man aldrig rigtig glemmer, og som vækker utrolig mange følelser i en.


streg

Resumé

”3096 dage” er baseret på Natascha Kampusches sande historie om hvordan hun i 1998 blev kidnappet på åben gade på vej i skole. I filmen ser vi den unge Natascha der er tvunget til at leve i et lille bitte kælderrum, og hvordan hun gennem 3096 dage bliver sultet, tæsket og misbrugt.

streg

Anmeldelse

Vi har alle hørt historien om Natascha Kampusch, der som kun 10-årige blev kidnappet af manden Wolfgang Priklopil. Først udkom hendes bog, med samme navn, og nu kan vi se historien på film.
”3096 dage” er en skærmende men samtidig gribende fortælling, om hvordan Natascha udholdte 8 års pinsel, men aldrig nogle sinde opgav håbet om at flygte.

Gennem hele filmen oplever vi hvordan Wolfgang tæsker og sulter Natascha, når hun ikke gør som han ønsker. Samtidig ser vi hvor paranoid han er for at nogle skal opdage hende. Da hans mor opdager et langt lyst hår på hans tøj, barbere han alt Natascha hår af, for det ikke skal ske igen. Hvis de går ude i haven er hun spændt fast til ham, og han fortæller hende at han har bomber sat ved alle udgange hvis hun prøver at flygte. Selvom det er en forfærdelig historie var det et eller andet sted meget interessant at se hvad der forgår i hovedet på filmversionen af Wolfgang. Han har et meget kraftigt behov for at have kontrol, og den får han ved at styre Natascha. Han tvinger hende til at ordne huset, og arbejde som sin slave, og han er ikke tilfreds før alt er helt perfekt.

Selvom hun ved det vil have konsekvenser, kan Natascha ikke lade hver med nogen gange at svare igen. Dette beviser for os seer at hun stadig kæmper, og nægter at udkaste sig fuldkommen, og var med til at give os følelsen af håb – også selvom vi udmærket ved, at hun slipper væk.

Jeg kan slet ikke beskrive alle de følelser der går i gennem en, mens man ser filmen. Sorg, smerte, ulykke, håbløshed, men med små glimt af håb en gang i mellem, og så selvfølgelig den hjerteskærende scene hvor Natascha genforenes med sin familie, det vækker virkelig nogle følelser i en. Tanken om dette er en sand historie gør det kun endnu værre. Det er en film som får en til at tænke, og som man ikke glemmer lige med det samme. Det er også en film man vil kunne sætte sig ned og se flere gange – jeg har nemlig allerede lyst til at se den igen.

Hvis du endnu ikke har set ”3096 dage” kan jeg klart anbefale at du gør det, lige meget hvad genere du er til, for filmen går lige i hjertet på en.

 

 

streg

Mathilde DUO

Skrevet af Mathilde Alfang


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *