“Akutklokken” af Karin Brunk Holmqvist

akutklokken

Original titel: Akutbjällran
Forfatter: Karin Brunk Holmqvist
Oversat af: Marielle Nielsen Hansen
Genre: Skønlitteratur
Sider: 268
Forlag: Cicero
Udgivelsesdato: 1. februar 2018

duo 4½

 

 

 

 

Tak til Cicero for anmeldereksemplaret.

Jeg havde ikke de store forventninger til bogen, inden jeg gik i gang, men jeg synes faktisk, at ’Akutklokken’ endte med at være en hyggelig bog, som satte nogle tanker i gang angående rigdom.

streg

Resumé

Søstrene Julia og Elsa Nilsson er ikke vant til den store luksus, og dette er de faktisk tilfredse med. Men en dag ændres deres verden brat, da de får af vide, at de har arvet et hus til 4 millioner og en bil af deres kusine Ulla, som de ikke har set længe. De forsøger derfor at holde arven hemmelig, men det er ikke let i den lille landsby, de bor i. Søstrene har heldigvis en rigtig god ven i deres nabo Ragnar, som gerne hjælper dem, og kommer dem til undsætning, når de ringer med deres akutklokke. Det er til sidst også nødvendigt, da Ullas tidligere partner kommer, og gerne vil have en bid af den store kage fra Ullas arv, især nogle æggebægre, som hun har lovet ham. Men sladderen løber hurtigt i den by, som søstrene bor i.

streg

Anmeldelse

Som nævnt havde jeg ikke de store forventninger, inden jeg gik i gang med bogen. Den er blevet anbefalet til dem, som godt kan lide bøgerne ’En mand der hedder Ove’ og ’Den hundredårige der kravlede ud af vinduet’. Men jeg har desværre ikke læst dem, og forventer heller ikke at jeg kommer til det på nuværende tidspunkt. Men alligevel var der et eller andet ved bagsideteksten på ’Akutklokken’ som sagde mig, at den skulle jeg læse. Jeg tror, det var det med, at de arvede en masse penge, hvor man tydeligt kunne fornemme, at de ikke havde nogen erfaring med penge, og derfor ville jeg gerne se, hvordan det kom til at spænde af.

Det er ikke så tit, at jeg læser bøger, hvor hovedpersonerne er pensionister, og jeg var også en smule bange for, at jeg ikke kunne relatere til deres hverdag. Men i ’Akutklokken’ viste det sig at være lige meget, fordi hovedpersonerne er blevet opbygget til, at det ikke er meningen. De har aldrig været vant til store rigdomme i deres liv og er meget godt tilfredse med deres tilværelse, hvor de har hinanden og deres nabo, som hjælper dem med det praktiske, og hvis de skal ud og handle.

’Akutklokken’ var en meget hyggelig læseoplevelse. Det er ikke fordi man bliver slået bagover af humor, spænding eller andet lignende. Men stemningen og søstrene gør, at jeg bare syntes, det var en hyggelig og interessant læseoplevelse. Jeg kunne rigtig godt lide forholdet mellem de to søstre. Man kunne tydeligt fornemme den søsterkærlighed, som er i mellem dem, hvor de både er glade for hinanden, men også kan blive utrolig trætte af hinanden.

Jeg synes at bogen tager et interessant emne op. Nemlig tankerne og opførslen mange mennesker får, når der bliver talt om penge, og muligheden for at få nogle enten i gave, spil eller arv. Den tydelige griskhed og menneskelige misundelse kommer over mange. Dette får man et lille indblik i ved personerne omkring søstrene, især naboerne og Ole, som mener, at han har krav på at få en del. Umiddelbart vil jeg tro, at ’Akutklokken’ vil kunne falde i manges smag, også selvom man ikke har samme alder, som karaktererne i bogen.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *