“Alternia” af Josefine K.N. Mogensen m.fl.

Alternia

Original titel: Alternia
Forfatter: Josefine K.N. Mogensen, Maddie Dyrby Hansen, Frida Gaarn Kristensen, Julie Olesen, Nadia El-Ahmad, June Wohlert Ahlquist, Frederikke Knop-Haven, Niels Astner Æbelø, Carla Mia Cano-Hede, Zofie Friis Benzon, Anna Held Hjorth og Lærke Mosebo Lund
Forlag: Xeneriet
Genre: Fantasy
Sider: 88
Udgivelsesdato: 10. juni 2016

DUO stjerner 4

 

’Alternia’ er noget for sig – det er en bog, der er skrevet i fællesskab af 12 børn i alderen 11-14 år, under kyndig vejledning af forfatter Wenche Thinnesen Vogtmann.

streg

Resumé

14-årige Melika har det svært. Hun bliver drillet med sit røde hår, og for to år siden døde hendes mor. Nu bor hun med sin far, sin papmor Jannie og Jannies søn Albert. Men en nat begynder Melika at drømme om en anden verden, og da hun finder en lyserød sten, der lyser, åbner en ny verden sig for hende. I denne verden er Melika udvalgt, elsket og savnet. Og her finder hun pludselig ud af nye ting om sin mor.

streg

Anmeldelse

‘Alternia’ er skrevet i et flot samarbejde mellem 12 børn. Underviser og forfatter Wenche Thinnesen Vogtmann lavede rammerne for romanen – men ikke mere end at børnene selv har skullet tænke og selv har skrevet al teksten på fire måneder! Selv illustrationer – inklusiv forsideillustrationen – er lavet af de unge mennesker, og det er absolut vellykket!

Den lille roman er 88 sider lang og handler om savn, mod og kampgejst og om aldrig at give op. Bogen består af 12 kapitler – hver enkel person har skrevet et kapitel, og det fungerer faktisk overraskende godt. Der er et tilpas godt flow til at det ikke bliver en sej kamp at læse. Sproget i bogen er enkelt, og bærer præg af at være skrevet af unge i alderen 11 til 14 år. Tegnsætningen er ikke perfekt, men det kan man godt se mellem fingre med, for de gør det hele mere ægte.

Det er en speciel følelse at læse en bog, der er skrevet på den måde, den er skrevet på. De forskellige kapitler har deres egen aura, og det er skønt virkelig at kunne se hvor forskelligt mennesker skriver. Jeg havde næsten på forhånd forventet, at den største forskel ville være, når der blev skiftet fra en piges kapitel til en drengs. I virkeligheden var der lige så stor difference på de kapitler, som kun piger havde forfattet!

Selve handlingen i bogen er ganske sød. Det minder lidt om en blanding af low fantasy og et eventyr, og generelt fungerer det rigtig fint! Det er nemt at forstå, og jeg tror på, at bogen vil egne sig fint til børn fra tredje eller fjerde klasse og op, eller måske som højtlæsning.

Efter bogen sad jeg med et lille smil på læben. Det er lidt en af de der historier, hvor man næsten ved på forhånd hvad der vil ske, og det er ikke svært at regne ud, hvordan det vil ende – selvom jeg dog blev positivt overrasket af et par plot twists undervejs. Alligevel blev jeg ikke træt af at læse bogen.

Alt i alt en absolut godkendt historie, som jeg vil vurdere ud fra, at det er unge mennesker der har skrevet deres første roman, og at det er foregået i et svært fællesskab!

streg

 

Skrevet af gæsteanmelder


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *