“Are you watching” af Vincent Ralph

Are you watching

Original titel: Are you watching
Forfatter: Vincent Ralph
Oversat af: Anja Hitz
Genre: YA

Forlag: Politikens forlag
Sider: 208
Udgivelsesdato: 11. februar 2021

 

 

 


Tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaret

En young adult roman omhandlende en seriemorder, et reality show, sorg og en modig ung kvinde som søger retfærdighed.

streg

Resumé

De fleste 17-årige piger tænker mest af alt på fester, drenge, tøj og makeup. Men ikke Jessica. Hun har vigtigere ting at bruge sin tid på end at tænke på ligegyldige ting. Jessica har meldt sig til et reality show, for at få medierne til igen at fokusere på seriemorderen kaldet “Skaden” og hans mange ofre. Hun har nemlig selv en forhistorie med ham. Jessica’s mor var Skadens første offer. Nu 10 år efter hans første drab, er han stadig ikke blevet fanget, og det faktum har Jessica til hensigt at ændre. Skaden har hidtil ikke efterladt sig spor, der kunne afsløre hans identitet, men Jessica er overbevist om at det vil ske på et tidspunkt. Hun er fast besluttet på at fange ham og opnå retfærdighed.

streg

Anmeldelse

Jeg havde forventet, at historien var mere dramatisk og måske makaber, da jeg begyndte på romanen. Selvom den omhandler en seriemorder, har Vincent Ralph dog fravalgt at beskrive alle de grusomme detaljer omkring mordene. Jeg synes, det er meget passende set i forhold til målgruppen, men i virkeligheden er det også uvæsentligt i forhold til romanens omdrejningspunkt.

Ralph har formået at flette sociale medier sammen med mord, på en måde jeg ikke har set før. Hovedpersonen bruger aktivt og kreativt de sociale medier. Ikke for selv at blive kendt og få opmærksomhed, men i et forsøg på at finde sin mors morder. Det gør historien både nutidig og på en eller anden måde også mindre voldsom.

Hovedpersonen, Jessica mener ikke, at politiet gør nok for at hjælpe de mange ødelagte familier og tager derfor sagen i egen hånd. Jeg synes måske, at det er lidt naivt at forestille sig at en 17-årig på egen hånd kan opklare et mord efter 10 år. Jessica er både kreativ og modig i forsøget på at finde “Skaden”. Hun begynder dog at gøre ulovlige ting som efter min vurdering ikke kan retfærdiggøres og virker lidt ulogisk. Jessica bryder bl.a. ind i et hus, blot fordi hun ser et billede som undrer hende. Jeg er med på, at lige præcis denne scene er med til at drive plottet, men jeg synes det er lidt urealistisk, at hun træffer beslutningen om at gøre noget ulovligt pga. et billede.

Historien omhandler ikke bare en seriemorder og en ung kvinde, som forsøger at fange ham. Den tegner også et billede af, hvordan forskellige mennesker håndterer sorg. Jess og hendes far er påvirket på to vidt forskellige måder, og det er interessant at se, hvordan sorgen kommer til udtryk i deres hverdag.

Det er 10 år siden hendes mor døde og Jessica er selvfølgelig stadig ked af det. Hendes sorg bunder både i manglende hverdags minder, uretfærdigheden over at hendes mor mistede livet i så ung en alder og i øvrigt så tæt på sikkerhed – deres hjem. Hun ønsker svar på hvorfor det skete, og hun ønsker retfærdighed.

Faderens sorg er en anden. Han er fuldstændig knust. Da Jess beskriver, hvordan han var før moderens død, fik jeg det indtryk, at en stor del af ham døde sammen med sin kone. Han er en tom skal, og det virker til at det eneste der holder ham i live, er Jess.

Romanens kapitler er meget korte, de fleste er ikke mere end en side eller to. Jeg var lidt bekymret for, at det ville føles som om man hele tiden blev afbrudt, men det fungerede faktisk rigtig godt med de korte kapitler. Bogen var derfor også hurtigt læst, da jeg hele tiden ”lige skulle læse et kapitel mere”.

Netflix udkommer efter sigende med en serie baseret på denne roman. Jeg kan forestille mig, at historien vil fungere rigtig godt som en serie, og vil se frem til at se den.

streg

Skrevet af Clara Juul


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *