“Brækkede ben og bristede hjerter – en helt umulig jul” af Maria Ernestam

brækkede

Original titel: Brutna ben och brustna hjärtan
Forfatter: Maria Ernestam
Oversat af: Anita Frank Goth
Genre: Roman
Sider: 298
Forlag: Palatium books 

Udgivelsesdato: 28. april 2020

 

 

 

Tak til Palatium books for anmeldereksemplaret.

Lige så tosset som Bridget Jones og perfekt til at komme i julestemning med.

streg

Resumé

Der er ikke rigtig noget, som går som det skal for den 42-årige Lisbeth Cederström. Hun er single,  bor i et hyggeligt lille hus og trives i sit job som skolelærer. Men da julen nærmer sig, går det helt galt. Skolelederen beslutter at skære i hendes idrætstimer og gøre skolen til en skiskole. Lisbeths eks dukker op og er træt af sin glamourøse kæreste. Hendes søster, Helena, vil føde sit fjerde barn derhjemme, og Lisbeths bedstevens datter er i problemer med politiet. Og for at gøre det absolut værre, så skal Lisbeths køkken restaureres, og hendes mor vil servere julemaden kl. 11 for børnenes skyld. Hvad mere kan gå galt?

streg

Anmeldelse

Det kan godt være, at vi stadig er i november, men ’Brækkede ben og bristede hjerter’ tager en med storm til december måned, og får dig til at tænke på ’Bridget Jones’, ’Love Actually’ og alle de dårlige romcoms, som man bare ikke kan lade vær med at elske. Plottet er sindssygt, der er en narcissistisk mand involveret, familietragedier og et lækkert bageri, så har man vist fuld bingo i Feel Good juleeventyr for kvinder over 30. Og det er faktisk bare helt perfekt. Uden at afsløre for meget, så kan man vist godt nævne, at et brækket ben virkelig var noget Bridget Jones kunne havde fundet på, men det virker ikke som om Maria Ernestam forsøger at efterligne andre karakterer, tværtimod fremstår hendes karakterer som deres helt egne og uden lige.

Vi bliver introduceret for en helt almindelig kvinde, som desperat forsøger at holde hovedet oven vande, fordi hun føler at hele hendes verden er ved at gå under, men som måske bare trænger til lidt kærlighed og en mindre dominerende søster. Lisbeth er fræk, frisk og villig til at prøve at tage tingene i egen hånd med kæmpe tanke på, hvilke konsekvenser det kan få, hvilket bare gør det endnu sjovere at følge hende i denne jul. Hun degraderer ikke sig selv unødvendigt og er god til at stå fast på de punkter, der er vigtige for hende. En kvinde med integritet er altid noget vi kan lide.

Marie Ernestam er rigtig god til at tage os med rundt i byen og holder godt styr på den røde tråd i plottet. Der er faktisk meget få scener, der er decideret unødvendige, og generelt så nyder man bare den rolige gang i Lisbeths verden, mens man fortaber sig i drømme om hvid sne og mænd på heste. Dog kommer der et par enkelte person, som har haft stor betydning, men forsvinder igen som dug for solen, og karakterer som åbenbart ikke var vigtige, pludselig bliver et bærende punkt i fortællingen og slutningen. Det kunne godt virke som en hurtigt redning, men det ødelægger dog ikke fortællingen. Det trækker den bare heller ikke op på den øverste piedestal.

’Brækkede ben og bristede hjerter’ får 5 ½ stjerner, fordi det er længe siden, at jeg har siddet i min sofa og bare slugt en fortælling råt, og samtidig haft lyst til at læse fortællingen igen med det samme. Den er sød, sjov og helt bestemt hjerteskærende, når den skal være. En perfekt bog her til jul og måske den bedste måde at komme i julestemning i november måned.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *