“Chaos Walking” på film

Original titel: Chaos Walking
Genre: Science Fiction
Spilletid: 1 time og 49 minutter
Skuespillere: Tom Holland, Daisy Ridley og Mads Mikkelsen

Filmselskab: Nordisk Film

Udgivelsesdato: 30. august 2021

 

 

Tak til Nordisk Film for anmeldereksemplaret.

‘Chaos Walking’ er en filmatisering af Patrick Ness’ bog ‘Knivens Stemme’.

streg

Resumé

Filmen ‘Chaos Walking’ foregår i en ikke alt for fjern fremtid, hvor der ingen kvinder er, og hvor alle mænd er ramt af ”støjen”, der blotter deres tanker for omverdenen. Der vækkes opsigt i et lille samfund, da indbyggeren Todd opdager den mystiske pige Viola, som nødlander på hans planet. Violas liv er truet i det farlige landskab, og da Todd lover at beskytte hende fra byens overhoved, Mayor Prentiss, må han finde sin egen indre styrke og dykke ned i planetens mørke hemmeligheder.

streg

Anmeldelse

Det er altid utroligt spændende, når bøger bliver filmatiseret, og ‘Chaos Walking’ er ingen undtagelse. Bogen udkom i 2008, og er i 2021 blevet filmatiseret, hvor forfatteren til bogen, Patrick Ness, også har været med til at skrive manuskriptet, hvilket kun kan være en fordel. De får også hurtigt introduceret universet, således at man ikke behøver at have læst bøgerne for at følge med.

Hele plottet til fortællingen er, at drengen Todd vokser op hos sin onkel og sin onkels mand i byen Prentisstown, hvor der ikke findes kvinder. I dette univers kan kvinder og mænd høre mændenes tanker, men kvindernes tanker kan ingen høre, efter at en ny race, Sparklerne, var landet på Jorden. Dette skabte dermed en uligevægt i samfundet, og drog mændene til at slå kvinderne ihjel, selvom de dog påstår, at det var Sparklerne som slog dem ihjel.

I forhold til bogen var jeg utroligt spændt på, hvordan de ville få løst det element, som er at man kan høre de andres tanker, som fremstår ret tydeligt i bogen. Det synes jeg dog, de får løst relativt fint visuelt i filmen, men lader det ikke tage overhånd, som det gør i bogen. Derudover holdes fortællingen i ret stram snor, og følger bogen relativt kronologisk, hvilket er yderst imponerende, set i lyset af de middelmådige filmatiseringer af bøger, der har været i de senere år.

Et af de elementer som desværre går lidt tabt, er forholdet mellem Todd, hans onkler og hans hund Manchee, som ellers spiller en stor rolle i bogen, og som er med til at videreudvikle Todd fra et være et barn til en voksen. I bogen er der ydermere muligt at høre Manchees tanker, og det er synd, at de har valgt at skære det fra, da det ellers skabte et fantastisk forhold mellem ham og Todd. Dog får alle karakterne god taletid, hvilket ellers også kan være en sjældenhed.

Som en slutnote kan man mærke, at filmen har haft et godt budget, da både lokationerne og kostumerne er helt perfekte, og virkelig lader os leve os ind i fortællingen. Jeg har ikke set så imponerende kostumer siden Hunger Games filmatiseringen.

‘Chaos Walking’ får 4 ud af 6 stjerner, fordi det var en overraskende god film, som ikke skuffede mig. Jeg håber, at de næste to film bliver lige så gode. Filmen holdt sig utroligt tæt på bogens oprindelige historie, så det bliver spændende om dette kan fortsætte i de næste film.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *