“Den blinde morder” af Margaret Atwood

Den blinde morder

Original titel: The Blind Assassin
Forfatter: Margaret Atwood
Genre: Skønlitteratur
Sider: 640
Oversat af: Lisbeth Møller-Madsen
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesdato
: 6. september 2018

DUO stjerner 4

 

 


Tak til Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplaret.

Jeg havde en blandet følelse af ’Den blinde morder’. Jeg synes bestemt, at den var interessant, men også meget tankevækkende over den rene elendighed, som finder sted i bogen.

streg

Resumé

Iris er gammel og har levet et langt liv. Hun ønsker at fortælle sin livshistorie til barnebarnet Sabrina, som hun ikke længere har kontakt til på grund af flere forskellige årsager. Det er en historie, som begynder i starten af 2. Verdenskrig, og som omhandler hende og hendes søster Laura. Deres indbyrdes forhold, tiden som strækker sig frem til Iris alderdom med alle det finurlige ting, som sker i livet en gang i mellem.

Iris bliver meget påvirket af Lauras tragiske død i et biluheld, som finder sted lige efter 2. Verdenskrig. Bare 2 år efter findes hendes mand også død under lettere mystiske omstændigheder. Kan der være en sammenhæng, og hvad der er foregået i årenes løb, som Iris ikke havde kendskab til før det var for sent?

streg

Anmeldelse

Jeg har læst Margaret Atwood andre bøger, som er blevet oversat til dansk, og jeg var meget spændt på, om hun ville fortsætte i samme skrivestil, som de andre bøger, da jeg tænkte, at denne bog ville være en anden genre. Da jeg læste bagsideteksten på ’Den blinde morder’, tænkte jeg, at denne bog ville være interessant for mig, da jeg rigtig godt kan lide bøger, som handler om 2. Verdenskrig og et mysterium i form af et mord, så jeg havde faktisk en del forventninger til bogen. Jeg vil sige at mange af mine forventninger blev indfriet, og jeg endte faktisk med at blive lidt overvældet af bogen.

Grunden til at jeg blev overvældet, var fordi jeg endte bogen med en rigtig trist følelse over, hvor elendigt det hele virkelig var i bogen – i form af bogens hændelser. Jeg havde en stor lyst til gå tilbage i historien og lave det hele om, fordi jeg synes, den var rigtig sørgelig. ’Den blinde morder’ indeholdt en lille overraskelse, da vi kom til slutningen af bogen. Umiddelbart var den ikke stor, fordi jeg havde lugtet lunden en smule i løbet af bogen, i form af de små hentydninger, som forfatteren giver os i løbet af bogen.

Jeg synes det var en interessant måde, som bogen bliver delt op i. Vi møder Iris, som fortæller om sin livshistorie, og hvad hun har af tanker om, hvordan det er udartet sig, og hvordan hun har det nu. En anden del af bogen bliver skrevet med en historie i historien. Det er en ung kvinde og en ung mand, som har nogle stævnemøder, hvor manden fortæller en historie om den blinde morder. Jeg må indrømme, at dette ikke helt fungerede for mig. Jeg kedede mig i delen med historien om den blinde morder, og jeg kunne ikke rigtig forbinde mig med det, og det havde lidt en betydning for min følelse for bogen senere hen ved slutningen.

Men jeg synes, at ’Den blinde morder’ havde nogle virkelig gode og interessante elementer i sig, som gjorde at slutningen og delene, hvor man fik Iris’ tilbagesyn på sit liv blev læst hurtigt, og hvor siderne nærmest vendte sig selv.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *