“Den lille havfrue”

den lille havfrue


Titel: Den Lille Havfrue (Diamond Edition)
Genre: Tegnefilm
Sprog: Engelsk (m. dansk tale)
Spilletid: 1 t 19 min.
Udkom: 19/10-2013
Danske stemmer: Marie Ingerslev, Thomas Eje, Nikolaj Bohm
Selskab: The Walt Disney Company

DUO stjerner III

 

 Hvordan er det at gense ”Den Lille Havfrue” efter 10 år, hvor man har haft travlt med at blive teenager? Et øjeblik fyldt med glædeligt gensyn – både med den hjertevarme klassiker, men også med barndommen.

s

Resumé

Under havoverfladen findes det smukkeste paradis, hvor havfolket holder til. Her hersker Kong Triton over fisk og havmænd og holder sig så langt fra menneskene som muligt. Men hans yngste datter, Ariel, søger overfladen, drevet af sin stærke eventyrlyst og nysgerrighed. Selvom hun bliver holdt øje med af den kække krabbe Sebastian og den søde Tumle, lykkedes det hende at redde en smuk prins fra druknedøden, og ja, hun forelsker sig selvfølgelig hovedkulds i fyren. Havheksen Ursula har et tilbud til hende, der kan løse hendes problemer: et sæt ben og dermed muligheden for et liv på landjorden med prinsen. Skønt har tilbuddet en pris – og gruelige konsekvenser, hvis Ariel ikke når at vinde prinsens kærlighed i tide.

s

Anmeldelse

Lige fra da filmen starter bliver man omfavnet af den magiske musik, som kendetegner mange Disney-film, men som jeg synes er helt specielt smuk i Den Lille Havfrue. Selve filmen er selvfølgelig ikke animeret, da den er tilbage fra 1989. Det er bestemt ikke et minus, da farverne er optimeret i denne nye udgave – men ikke pillet for meget ved samtidig. Det tegnede billede og baggrundene er yderst charmerende, men kan til tider virke kedelige, hvis man sammenligner med nutidens animationsfilm. Men igen synes jeg, det er en del af den gamle tegnefilms trylleri.

Ariel er en videbegærlig teenager, men samtidig også rebelsk, da hun ikke vil lytte til sin far og hans advarsler om de fiskespisende mennesker. Hendes fascination (og lidt naive tilgang) til menneskelige artefakter er skøn – hun samler på alt muligt skrammel, men det betyder noget for hende. Hun tror, en gaffel er en hårbørste. Tumle er den nuttede følgesvend, hvorimod Sebastian skildrer sig ud, som den humørfyldte, dog let omskiftelige syngende krabbe.

Vi har at gøre med morsomme figurer, som man let kan identificere sig selv med; om end lidt flade figurer, som det tit kan blive, hvis mange skal kunne identificere sig med personerne. Det er jo egentlig også en børnefilm.

Selvom filmen ikke er så lang, og den tydeligvis er skåret til benet, drev min opmærksomhed væk ved nogle passager, hvor filmen viste sig at være knap så spændende. Men så det næste øjeblik sker der noget uhyggeligt (det ville de mindre søskende i hvert fald mene), og underholdningen er i top igen.

Den store episke kærlighedshistorie har vi fat i. Jeg synes, denne adskiller sig fra mange andre af Disneys romancer: Ariel og Prins Erik stræber begge efter den ægte kærlighed. Da de endelig finder hinanden, bruger de rent faktisk tid på at lære hinanden at kende – hvorimod i en film som Askepot bliver de gift lige så snart, de får hinanden. Et andet aspekt ved deres kærlighedshistorie, som jeg synes, er fedt, er, at det er

Ariel, der redder prinsen fra druknedøden – og ikke omvendt. Det er altid pigerne og prinsesserne, der skal reddes, men her er det omvendt.

Som de andre Diamond Edition Disney genudgivelser er der ekstramateriale med DVD’en. Der er mere med Blu-ray’en (øv, for en ikke-Blu-ray-ejer), så det er lidt sparsomt, hvad man får. En slettet scene og en alternativ slutning får man indblik i. Begge er meget sjove at se, for de er i sort/hvid skitseform med meget få frames og klaverspil. Ellers er der en lille video, nærmest en reklame for Disney World, på cirka 5 minutter, hvor man følger den engelske stemme for Ariel, Jodi Benson. Hun besøger Ariels attraktion i Disney World med sine børn og snakker om, hvor fantastisk det hele er og har været. Det er ret tamt.

Alan Menkens musik sætter rammen for en skøn familie- og hyggefilm. Kombinationen af de skønne billeder, den overdådigt gode musik og den hyggelige historie giver intet mindre end en klassiker indenfor Disney-verdenen. Og man kan også se Den Lille Havfrue, selvom man ikke er 5 år.

s

Skrevet af Josefine Mariendal Huus


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *