“Den rødhårede kvinde” af Orhan Pamuk

Den rødhårede kvinde

Titel: Kirmizi Saçli Kadin
Forfatter: Ohran Pamuk
Oversat af: Leyla Tamer
Genre: Roman
Sider: 256
F
orlag: Gyldendal
Udgivelsesdato: 28. januar 2019

 

 

 

 

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret.

’Den rødhårede kvinde’ er en stemningsfuld roman, der blandt andet undersøger forholdet mellem en fader og søn, samtidigt med, at den fortæller en rigtig god historie.

s

Resumé

’Den rødhårede kvinde’ følger drengen Cem fra han er teenager i 80’ernes Istanbul, til han er en midaldrende mand, der arbejder som entreprenør. Cems far har forladt familien, men da Cem bliver tilbudt en læreplads hos en brøndgraver i en landsbyen Öngören udenfor Istanbul, begynder brøndgraveren at tage rollen som faderfigur i Cems liv. Over sommeren Cem tilbringer i landsbyen som lærling, forelsker han sig også i en kvinde fra et omrejsende teater, der besøger landsbyen. Men sommeren får en skæbnesvanger brat ende, der skal komme til at præge resten af Cems liv.

s

Anmeldelse

Jeg var ikke helt klar over, hvad jeg gik ind til, da jeg begyndte at læse ’Den rødhårede kvinde’, og jeg tror næsten, det er den eneste måde at læse denne bog på. Man kan læse nok så mange opsummeringer af handlingen eller anmeldelser af romanen, og alligevel vil den magiske stemning og beretningen om disse tragiske men interessante skæbner overraske en. Det tog mig lidt tid at komme rigtigt i gang, og ’Den rødhårede kvinde’ var heller ikke en bog, jeg fløj igennem. Men efter jeg vendte den sidste side, er mine tanker mange gange vendt tilbage til Öngören og Cem. ’Den rødhårede kvinde’ er en historie, man sent glemmer.

Vi møder Cem som teenagedreng, og tager afsked med ham som midaldrende mand. Han er også romanens fortæller, og spiller hovedrollen i formidlingen af bogens hovedtema om forholdet mellem en fader og søn. Han er en meget interessant person at følge, og hans udvikling fra teenager til voksen er, om end en smule forhastet, rigtig godt beskrevet. Cem søger hele livet efter en faderrolle, og efter en forklaring på, hvad rollen som fader og rollen som søn betyder. Pamuk viser også Cems overgang fra teenager til voksen i denne søgen, hvor Cem går fra at skabe faderroller i mennesker, han kender, til at søge efter svar i litteratur og kunst. Det er en virkelig smukt gennemført del af bogen, som giver historien og Cems karakter en følelse af ægthed.    

Bogen følger hele Cems liv, men især fokuserer handlingen på den sommer, Cem er brøndgraverlærling, og den periode i Cems liv, hvor menneskerne fra denne sommer igen dukker op i hans liv. Denne opbygning deler bogen i to separate spændingskurver, selvom handlingen stadig er kædet sammen. Det fungerer rigtig godt, fordi selvom karaktererne og historien har en rimeligt langsom udvikling, er denne delt i to, og er derfor grundig uden at blive langtrukken. Handlingen i sig selv er også godt komponeret, hvor temaerne skinner igennem samtidigt med, at historien også bevæger sig fremad. Det er dog ikke en bog, der er pakket med action, og den har også dele, hvor handlingen bevæger sig meget langsomt.

Bogen er skrevet rigtig godt med spændende detaljer om Cems omgivelser og inkluderer ofte Cems egne refleksioner. Det er en god måde at lære Cems karakter at kende på, og giver også billedet af verden, som Cem ser den, hvilket bliver relevant for bogens tematik mod slutningen af romanen. Skrivestilen er, hvad der sænker handlingens hastighed, men den er også en af de bedste dele af bogen. Den gør byerne levende, giver karaktererne dybde og fletter bogens egen handling sammen med myterne, der har inspireret historien.  

Jeg nød virkelig at læse ’Den rødhårede kvinde’. Det er en bog, der behandler stærke emner, samtidigt med, at den fortæller en spændende historie. Jeg kunne rigtigt godt lide skrivestilen, og selvom handlingen var langsom, så gav den også karaktererne plads til at udfolde sig, og lod handlingen udvikle sig med en mere naturlig hastighed, hvilket gav bogen en særlig stemning, jeg syntes rigtig godt om.  

s

Skrevet af Frida Toudal


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *