“Drengen på toppen af bjerget” af John Boyne

image_pdfimage_print

Drengen på toppen af bjerget

Originaltitel: The Boy at the Top of the Mountain
Forfatter: John Boyne
Forlag: Høst & Søn
Genre: Realisme
Sider: 247
Udgivelsesdato: 4. maj 2016
Oversat af: Nanna Gyldenkærne

5,5 DUO

 

 

 

 

’Drengen på toppen af bjerget’ er en bog, der brutalt fortæller om 2. Verdenskrig og dens ofre – i børnehøjde, hvor svært det end må være at tro på.

streg

Resumé

Pierrot er en fransk dreng, der bor i Paris med sin tyske far og franske mor. Faren var soldat under 1. Verdenskrig, og siden har han ikke været rigtig rask. Pierrot og hans mor ender med at rejse fra faren, der få uger senere kaster sig ud foran et tog. Tre år senere, da Pierrot er syv år gammel mister han sin mor, der dør af tuberkulose. Pierrot sendes først på børnehjem, og herefter til sin tante Beatrix, der er husholderske i Hitlers sommerresidens. Herefter bliver Pierrot skridt for skridt radikaliseret, gjort til nazist, og pludselig er han hverken Pierrot, men derimod Pieter, og han må ikke længere omtale sin jødiske ven fra Paris.

streg

Anmeldelse

‘Drengen på toppen af bjerget’ fortsætter lidt det spor, som ‘Drengen i den stribede pyjamas’ lavede for 12 år siden, da den blev udgivet. Bogen rørte mennesker verden over, børn som voksne. For det er det, der er John Boynes styrke: Han kan skrive børnebøger, der bevæger unge mennesker og voksne, og på en eller anden måde gør det brutale knapt så voldsomt, men stadig gør, så det giver en grim smag i munden.

At det er en børnebog gør også, at den er relativt hurtigt læst, men det gør ikke noget. Det er en bog, der giver mig lyst til at sætte mig ned og tude, fordi det, der sker så forfærdeligt. At det er fortalt fra en naiv syvåriges vinkel, gør, at man endnu bedre kan sætte sig ind i alt hvad der sker i bogen.

Generelt kan jeg rigtig godt lide bogen, og sproget er fantastisk. Hele tiden følger vi Pierrot, ser hans udvikling til Pieter, til Hitlerjugend, til Hitlers hjælper. Hele tiden mærker man, alt det, drengen ikke selv mærker – at han bliver radikaliseret. Bogen skildrer både jødeforfølgelsen, straffen for at svigte Føreren samt til sidst Hitlers død.

Bogen kan sammenlignes med mange, men er alligevel forskellig fra dem alle. På intet tidspunkt kedede jeg mig, og jeg følte at jeg stod midt i det hele.  Alt i alt er det absolut en anbefalelsesværdig bog, der trods det tynde udseende, og målgruppen ved de yngre læsere, formår at holde mig fangen!

streg

Skrevet af Mia Cecilie Pedersen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.