“Du og jeg for evigt” af Sarah Engell

Du og jeg for evigt

Original titel: Du og jeg for evigt
Forfatter: Sarah Engell
Genre: Skønlitteratur, gyser
Sider: 248
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesdato: 24. august 2016

5,5 DUO

 

 

 

 

 

’Du og jeg for evigt’ er en intens psykologisk gyser, hvori intet er som det ser ud til og at virkeligheden er noget helt andet.

streg

Resumé

Rebecca er på randen af et nervesammenbrud efter at hendes datter er blevet kidnappet og hendes mand har forladt hende. I den ene halvdel følger vi en mors sorg over at have mistet så meget og i den anden, kidnapperens grusomme verden.

streg

Anmeldelse

Da jeg begyndte på ’Dig og mig for evigt’ var jeg slet ikke forberedt på, hvad der skulle ske. Jeg var faktisk lidt rystet efter jeg var færdig med bogen, både fordi at det var et plot jeg aldrig havde set komme, men også fordi at Sarah Engell skriver på en så fantastisk måde, at ord og billeder bliver vækket til live i ens sind og ikke forlader en foreløbigt. På bagsiden af bogen står der ikke det helt store resumé, så man er ikke forberedt på, hvad der kommer til at ske i historien. Det som jeg troede bogen handlede om, viste sig at være milevidt fra, hvad der egentlig skulle komme til at ske og jeg tvivler på, at jeg nogensinde ville havde gættet det, eller så meget som udtænkt et så kompliceret, dog uden egentlig at være det, plot. Det skal forstås på den måde at skriver du det op, er det faktisk ikke svært at se, men når man læser bogen, så bliver man så indviklet i tanker og billeder, at man næsten ikke kan se det store billede, før den sidste brik er lagt på plads. Jeg har svært ved at tro at Sarah Engell fik hele den her idé og nedskrev den fuldt ud på et stykke papir, før hun begyndte på historien. Jeg er faktisk mildt chokeret over, hvordan hun kan være kommet på sådan et plot, for det er en helt ny vinkel og ny fortælling, som jeg aldrig har set før. Og når jeg mener aldrig set, så har jeg faktisk aldrig set sådan et plot før.

En af de ting som Sarah Engell gør bedst, er at hun tager hårde og tabu emner op og skriver om dem. Men hun skriver det ikke på en måde, som skjuler noget, hun tager hele sandheden frem, råt som det er. Hun gør det hverken værre eller pænere end virkeligheden egentlig er. En anden ting som Sarah Engell gør godt, er at hun kan tage en simpel ting og få den til at fylde en hel bog. ’Du og jeg for evigt’ et næsten som en lille dukke. Du starter med skindet og bliver så ved med at fylde den op, indtil den når den perfekte størrelse. Og selvom bogen ikke er specielt stor, ej heller med lille skrifttype, så får hun lagt så mange tanker og billeder ind, at bogen bliver 10 gange større i ens hoved end i ens hænder. Det er en meget vellykket fortælling, skrevet på en meget twistet måde, som får en til at reflektere over en mors sorg og de valg, der dukker op den vej, men også hvor kold en kidnapper kan være og den form for omsorg, som de nærer for deres ofre. Som Sarah Engell ofte gør, så finder hun en ny form for fortælling og fortsætter ud af den vej. Selvom der ganske vist er skrevet mange psykologiske gysere i løbet af årene, så overgår Sarah dem alle med sin slutning. En af de mest fantastiske ting er også al den research, hun laver til hver bog hun skriver, og som virkelig er prisværdigt. Det er også meget prisværdigt, at hun skærer råt for usødet og ikke er bange for at gå sine egne veje med sine bøger og tanker, hvilket nok også er grunden til, at hun sælger så godt.

En af de ting som der går galt, er allermest at resumeet ikke fortæller godt nok, hvad bogen handler om, hvilket er et rigtig stort minus, da man så bliver vildledt og evt. kan komme til at købe bogen pga. en falsk fornemmelse for historien. Et andet rigtigt stort minus, er at Sarah Engell måske får spundet sig et for stort spind. Selvom historien er sindssygt fængende og godt skrevet, er det flere gange hvor man lige må stoppe op og tænke ”Hmm… Hvordan skal jeg helt præcis læse eller tolke det her?” Hvilket jo klart nok kan være besværgeligt og irriterende for de læser som oplever det og måske slå historien lidt ud af kurs for dem. Desværre sker det også lidt for ofte, til at det ikke kan undgås at nævnes. En anden ting som faktisk mislykkedes en del, er at Sarah Engell skifter POV undervejs flere gange, som jo ofte er set før, men Sarah Engell klarlægger ikke, hvad det helt præcist er hun skifter til. Om det er mand eller dame? Til sidst tænker man bare tilbage på hvordan de scener var relevante, i forhold til resten af historien og man skal stykke brikkerne sammen, hvilket jo normalt ellers er en fint fungerende ting i bøger som f.eks. krimier eller over i thriller genren, men her fungere det bare ikke desværre. Det er jo helt forståeligt, at med den type bog som Sarah Engell har skrevet, at hun gerne vil give os et gys og sætte tanker i gang undervejs, men denne gang skulle hun have holdt sig til et enkelt POV eller fået andre øjne på, så det kunne havde fungeret bedre.

Selvom jeg elsker den her bog helt vildt og den klart ligger i min top 10, får den kun 5 1/2 stjerner, da der var for mange ting, som ødelagde min læseoplevelse desværre. Ville ellers sådan ønske jeg kunne give den 6 stjerner, for den rammer sgu godt nok tæt på. Ser ellers frem til meget mere fra Sarah Engell!

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *