“Emma” af Jane Austen

Emma

Originaltitel: Emma
Forfatter: Jane Austen
Genre: Kærlighedsroman
Sider: 483
Oversat af: Vibeke Houstrup
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesdato: 20. maj 2019

 

 

 

Reklame – Tak til Bog & Idé for at sponsere bogen. (Direkte link til bogen her. Læs mere om Jane Austen her)

Jeg har set ’Emma’ på film, men aldrig læst bogen. Derfor var jeg også nysgerrig på at dykke længere ned i historien.

streg

Resumé

Emma er den yngste datter af mr. Woodhouse, og da hendes mor dør, bliver hun førstedame på familieejendommen Hartfield i Surrey. Hun er glad for sin privilegerede tilværelse, og hun kaster sig ud i rollen som Kirsten Giftekniv. Det er dog ikke altid så let, som hun havde forestillet sig. Hun forsøger at føre folk fra sin omgangskreds sammen, hvilket også gælder for hendes veninde Harriet, men jo hårdere hun forsøger at hjælpe, desto værre ser det ud til at blive. Hvis hun ikke passer på, kan hun let forspilde sine egne chancer.

streg

Anmeldelse

Jeg kan godt lide, at der er så meget internt drama til stede i ’Emma’, selvom det ellers er en bog, hvor der ikke sker de store ting. Emma bliver beskrevet rigtig godt, og det er lidt sjovt at følge de høje tanker, hun har om sig selv, i forhold til at hun tror, at hun har styr på det hele. Det viser sig dog, at hun langt fra har så godt styr på det, som hun havde regnet med.

Samtidig skal hun også passe på, at hun ikke får ødelagt sin egen chance for lykke. Hun er ellers ikke så ivrig i starten efter at finde en, eller hun har ikke så travlt med det, men pludselig er hun i et dilemma, da hendes veninde får et godt øje til Mr. Knightley, som Emma finder ud af, at hun også godt kan lide.

’Emma’ foregår også i en tid, hvor man ikke har særlig gode vilkår, hvis man er født uden formue, og hvor man kun har en chance ved en af samme klasse som en selv. Emma har dog større tanker for hendes veninde Harriet, og får faktisk manipuleret hende til at sige nej til et frieri, fordi hun synes, at hun kunne få en af højere klasse.

Lige på det punkt er jeg rigtig glad for, at tiderne har ændret sig, og jeg ikke levede dengang, for jeg tror det var en hård tid på det punkt. Der er så meget med klasseforskelle, hvordan man er stillet alt efter, hvilken familie man stammer fra osv., og det bliver beskrevet rigtig godt i ’Emma’. Jeg synes ikke, at jeg har fået meget mere information i bogen i forhold til filmen, men det giver en anden oplevelse at læse bogen.

streg

AM DUO

Skrevet af Anne Mette Bach Jeppesen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *