“Hjemfærd” af Yaa Gyasi

image_pdfimage_print

Hjemfærd

Original titel: Homegoing
Forfatter: Yaa Gyasi
Oversat af: Louise Ardenfelt Ravnild
Genre: Skønlitteratur,
historie
Sider: 368
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesdato: 27. september 2016

5,5 DUO

 

 

 

Yaa Gyasis bog om slaveriet er en barsk fortælling om hvilke veje familier kan komme og om den kærlighed og had der kan opstå.

streg

Resumé

De to halvsøskende, Effia og Esi, som aldrig mødes, vokser op i had og smerter i 1700-tallet på guldkysten. De kender intet til hinanden, men bor alligevel få hundrede meter fra hinanden i hver deres levestand. Deres liv går igennem 300 år, 3 kontinenter og 7 generationer. De år handler alle sammen og deres egne kampe og fælles kampe samt håbet og ønsket om friheden for slaveriet og ligestilling blandt alle racer.

streg

Anmeldelse

Jeg glædede mig rigtig meget til at få fingrene i ‘Hjemfærd’, da jeg er helt pylret med bøger om slaveriet og ”Black America” og det begynder at blive svære at få fingrene i en skønlitterær bog som fortæller om dengang og nu, samtidig med den er fuldt med fakta og lærerig. Jeg vil gerne indrømme at jeg havde meget store forhåbninger til bogen, da jeg fik øje på den og jeg synes ikke jeg er blevet skuffet. Snarer tværtimod. Igennem bogen kommer vi igennem mange små fortællinger om forskellige menneskers liv, helt fra slaveriets allerhøjeste punkt til vores tid nu. Jeg er helt vild med hvordan Yaa Gyasi får lavet så mange små, men præcise fortællinger om forskellige mennesker og helt forskellige liv, dog samtidig med at der er en rød tråd igennem hele vejen. Jeg synes at det er en meget smuk, men også meget barsk fortælling om hvordan to liv kan blive så splittet og deres følelser kan gå hele 7 generationer ned og indlæres i resten af deres slægt.

En af de ting som er meget imponerede og beundringsværdigt, er at Yaa Gyasi kan få presset så meget historie og så mange følelser ind på 368 sider. Det er lige så beundringsværdigt hvor lang tid hun må have brugt på det, resultatet er i hvert fald meget flot. Den er meget præcis beskrevet, dog uden at gå i alt for mange detaljer, så det ikke bliver decideret historie læsning, man har stadig fornemmelsen af at læse en skønlæsnings bog. En anden virkelig dejlig ting, er at bogen er opdelt i flere synsvinkler og fortæller fra mange forskellige menneskers liv, så man selv kan dømme og udarbejdet en holdning, fordi at slaveriet bliver vist fra flere vinkler, gode såvel som dårlige.

En af de ting som er virkelig dårlige i den her bog er at der ikke en tidslinje. Du skal kende til Amerikansk og Afrikansk kultur og historie for at nogenlunde kunne datere hvilken tid dette kapitel foregår i og hvordan du skal forholde dig til hvad karakteren siger og gør. Det er ikke tydeligt om forfatteren har ønsket eller bare ikke har tænkt nærmere over det, men det kan være irriterende kun at vide man er gået frem i tiden, men ikke hvor mange år eller generationer nødvendigvis.

Bogen får de 5 ½ stjerne da det er en helt ufatteligt god gennemarbejdet bog, som viser både et stort talent for skrivning, men også for at fortolke en stor verdensbegivenhed, på en sådan måde at det kan mærkes helt ind til benet. Desværre manglede den nogle lidt mere præcise detaljer til tider, hvilket trækker den ned.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.