“Hjertet er 1 organ” af Sarah Engell

Hjertet er 1 organ

Original titel: Hjertet er 1 organ
Forfatter: Sarah Engell
Forlag: Carlsen
Genre: Ungdomsroman
Sider: 407
Udgivelsesdato: 23. marts 2016

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

 

Sarah Engells anden bog om selvskadende unge er topaktuel og skræmmende realistisk, og viser cutting og kontrol fra sine bedste og værste sider.

streg

Resumé

Lucca går i 1.g og var indtil for nyligt en af de dygtigste elever i klassen. Nu er hun ved at bukke under for en selvdestruerende adfærd fyldt med cutting og stramme regler, som skal skade hende for noget der skete i en garderobe til en fest. Luccas hemmelighed truer med at ødelægge hendes liv og hendes familie fremstilling. Imens hun kæmper for at holde reglerne under kontrol, bliver hun forelsket. I en pige.

streg

Anmeldelse

Sarah Engells seneste ungdomsroman ’Hjertet er 1 organ’ er en barsk, topaktuel og meget virkelighedsnær fortælling om unge og deres egne grænser og kontrol. Lucca som kæmper for at holde alting under kontrol, ved at lade tallene bestemme det for hende, mens kaosset inde i hende raser og kæmper for at komme ud. Vi følger Lucca gennem et punkt i hendes liv, hvor hun tror at de handlinger hun laver og de beslutninger hun tager, er fuldstændige under kontrol og gode. Hun lader tilfældige tal bestemme hvordan hendes liv skal ændre sig, på både godt og ondt.

Det bedste ved denne bog er at Sarah Engell tager barske og tabu emner op, uden at hun blødgører dem eller får dem til at virke som noget, der ligger fjernt fra mennesker som ikke selv har stået i samme situation som Lucca.

Bogen bliver vurderet som egnet fra 15 år og op, men visse beskrivelser inde i denne bog er så virkelighedsnære og voldelige, at selv når man læser Lucca grænser der bliver rykket, så bliver ens egne grænser også rykket, når det går op for én, hvilke pinsler unge tvinger sig selv igennem, hvis de føler at det er de rette. Sarah Engell har nemlig undersøgt en del om emnet og forsøgt at lægge sine moderråd og voksne bekymringer væk, så hun kunne skrive en bog der fortalte med de unges stemmer, om hvordan de har det, og ikke som vi andre ville se på det.

Noget af det mere svære ved bogen, var at man skulle vende sig til de regler som Lucca skabte. At et tilfældigt terningekast kan afgøre, hvem man skal gå i seng med og om tiden på uret viser et primtal eller ej. Der er nogle strenge regler, som gør det svært at sætte sig ind i Luccas tankegang, mens man samtidig begynder at forstå hendes grunde, jo længere ind i bogen man kommer.

’Hjertet er 1 organ’ giver en meget klar besked om hvad unge i Danmark går igennem, da nye undersøgelser viser, at 1 ud af 5 unge begår selvskade. Selv med de visse afsnit, som får tæerne til at krumme sig sammen, så sidder det fast i en efter man har lagt bogen fra sig. Det er en flot beskrevet ungdomsroman, som selv voksne ville have godt af at læse, især til forældre, som har børn som Lucca, fordi de på den måde kan få redskaber til at tackle det bedre end hendes egne forældre gjorde.

Bogen er godt detaljeret, skrevet med sådan en omhu og uden fordomme, at man næsten skulle tro at det var Lucca selv der havde skrevet den og med så klart et budskab, at det ikke kunne være mere indlysende, end hvis det stod i neon på bogens forside.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


1 thought on ““Hjertet er 1 organ” af Sarah Engell

  1. Pingback: Hjertet er 1 organSarahengell.dk | Sarahengell.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *