“Hver dag” af David Levithan

hver dag


Titel: Hver dag
Original titel: Every day
Forfatter: David Levithan
Oversat af: Astrid Heise-Fjeldgren
Udkom: 2013
Sider: 337
Forlag: Gyldendal

DUO stjerner 4

 

 

 

 A vågner op i en ny krop hver eneste dag, men elsker den samme pige – ’Hver dag’ er en fortælling om ubetinget kærlighed, accept af hinanden på godt og ondt, og ikke mindst håb og uvished omkring fremtiden.

streg

Resumé

Hver morgen vågner A op i kroppen på en ny person, hvis liv han skal leve for en dag. Sådan har det været hele hans liv, og han har efterhånden vænnet sig til det – ikke at have forældre, søskende, kæledyr eller venner for mere end én dag. På sin vis fungerer det godt for A ikke at blande sig mere end højest nødvendigt i de liv, han lever for en dag, og ikke at gøre noget, som ændrer værtspersonens liv. Indtil den dag han vågner op i Justins krop og møder hans kæreste, Rhiannon. Da ændres alt.

For første gang i sit liv længes A efter at skabe en relation til en person, der varer mere end en enkelt dag, og han indser, at han er ved at forelske sig i Rhiannon. Han tager kontakt til hende i forskellige kroppe de kommende dage, og til sidst vælger han at fortælle hende noget, som han aldrig har fortalt andre – nemlig historien om hvem, og hvad, han i virkeligheden er.

streg

Anmeldelse

I ’Hver dag’ følger vi A som jeg-fortæller, hvilket bringer os rørende tæt på de tanker, som han gør sig om sit liv – både sit eget og de andre liv, som han besøger for en dag. Den måde A fortæller på er på mange måder essentiel for forståelsen af bogen, især fordi der indimellem forekommer nogle reflekterende passager, hvor vi får noget at vide om hans tidligere liv og om hvilke tanker han gjorde sig om sin eksistens, da han var yngre. Noget der irriterer mig en smule, er manglen på person- og miljøbeskrivelser, fordi det som altid gør læseoplevelsen mere levende – men fortællestilen opvejer det næsten.

At kærlighedshistorier med et overnaturligt twist er utroligt populære blandt unge i øjeblikket, kan vi nok hurtigt blive enige om – og ligeledes at ikke alle er lige originale. Dog synes jeg virkelig at David Levithan med ’Hver dag’, har skabt en ganske unik historie. At vågne op hver morgen i en ny krop, ikke vide hvor tæt man er på den man elsker, og uvisheden om hvorvidt man vil få hende at se igen, er vildt frustrerende for A, og som læser føler man virkelig med ham. Det, som jeg dog finder mest interessant i ’Hver dag’ (og jeg mistænker, at det er bevidst gjort fra forfatterens side), er det slet skjulte tema om kærlighed uden grænser, der tages op i bogen.

Én morgen vågner A som pigen Zara, der ligger i armene på sin kæreste – der også er pige. En anden dag er han Alexander, der har en homoseksuel kammerat, én dag er han til gayparade hånd i hånd med sin kæreste af samme køn, og ved en anden lejlighed er han Vic, der blev født som kvinde, men føler sig som en mand.

Alle disse personer – og flere til – kunne godt bare være en tilfældig del af handlingen, fordi pointen med A’s tilværelse jo netop er, at han vågner op i en ny krop hver dag, hvad enten den er homo- eller heteroseksuel. Men jeg er ret overbevist om, at hvis man læser mellem linjerne i denne bog, handler den ligeså meget om frihed til at elske hvem man vil, som om Rhiannon og A’s kamp for kærlighed – og det synes jeg er et fantastisk tema til en bog, fordi alt for mange stadig er fordømmende. A’s egen person – at han (”han” er hvad A beskrives som på bogens bagside) hverken betegner sig selv som kvinde eller mand, men blot en ukønnet sjæl, og at Rhiannon elsker A alligevel, er også med til at understrege denne pointe.

Dog synes jeg af og til, at dette tema overskygger bogens reelle handling, hvilket er en smule synd. Ligeledes er der nogle uafsluttede spørgsmål til sidst i bogen, der irriterer mig en smule – men på sin vis er det også fedt, at kunne skabe sin egen slutning og egen tolkning på, hvordan det hele hænger sammen. På mange måder er ’Hver dag’ en unik fortælling om en meget unik tilværelse, og skildringerne af de forskellige liv, som A lever for en dag, er interessante i al deres mangfoldighed – hvis du har mod på noget anderledes, er ’Hver dag’ klart anbefalelsesværdig.

streg

Emi DUO

Skrevet af Emilie Bregendahl


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *