“Hvor solen skinner om natten” af Annie Bahnson

Hvor solen skinner

Original titel: Hvor solen skinner om natten
Forfatter: Annie Bahnson
Genre: Ungdomsroman
Sider: 263
Forlag: CarlsenPuls 
Udgivelsesdato: 16. januar 2018

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplaret

En fortælling om to piger, hvis liv bliver vendt på hovedet, da deres veje bliver krydset af en fremmed med en utrolig fortælling.

streg

Resumé

Pigerne Freddy og Lulu rejser til Grækenland, da de er blevet studenter. De længes efter nogle ugers frihed, inden det nye studieliv begynder med alle dens forpligtelser. Et andet sted i verden begiver Habib sig ud på en farefuld færd over Middelhavet. Han må ud af Syrien, så han ikke bliver en del af Assads hær, og hans mål er at komme til Danmark, så han kan blive forenet med sin kæreste Jamil. På en græsk ø krydses Freddy og Habibs skæbner, og de næste uger vil vise dem, hvordan frihed ser ud for andre mennesker.

streg

Anmeldelse

Først og fremmest, så bare Wauv. Bare virkelig Wauv, for jeg kender intet andet ord, som dækker min begejstring for den her bog godt nok. Der er så mange elementer, som gør den her bog helt fantastisk, at det er svært at vælge, hvilke der skal råbe højest op om. ’Hvor solen skinner om natten’ løfter virkelig niveauet for den type bøger, som omhandler både ungdommen og dens svære kår, men også livet som flygtning. Andre bøger som minder om ’Hvor solen skinner om natten’ kunne være ’Valget’ af Sarah Engell, men selvom de to bøger har samme tematik, så kan de alligevel ikke sammenlignes, for de er så forskellige indbyrdes. Det er næsten uforklarligt, men de to bøger skaber hver deres egen morale og budskab, på to vidt forskellige måder. Helt klart er det oplagt at læse begge bøger, for de skaber noget specielt hos læseren på hver deres måde, og den følelse skal man som læser ikke snydes for.

Det som Annie Bahnson gør umådeligt godt, er at hun virkelig får fremkaldt den nervøsitet og angst, man som ung kan have, når man skal til at træde i de voksnes rækker. Der rammer hun bare plet, og det kan være utrolig svært, at sætte sig ind i et ungt menneskes sind. Det andet punkt hvor hun også rammer plet, er at de valg som Freddy og Lulu tager, er (næsten for) realistiske. De er dumdristige, modige og har en uovervindelig lyst til at redde hele verden, og roder sig ud i forfærdelige situationer, som på ingen måde er over- eller underspillet. Der er på ingen måde hverken Hollywood over historien, hvilket i sig selv er dejligt forfriskende. Men der er heller ikke nogen unødvendige personer, hvilket gør at man virkelig oplever hele historien fra de forskellige hovedpersoners øjne. Medmindre det er vigtigt og giver et indtryk på fortælleren, så kommer det ikke med i teksten, hvilket stemmer overens med hvordan mennesker husker.

Annie Bahnson har virkelig løftet niveauet for ungdomslitteratur, og ’Hvor solen skinner om natten’ kommer helt bestemt til at stå på bibliotekernes hylder i lang tid, for det er en bog, som fortæller om en svær historie på en ny måde, som gør den meget indbydende og attraktiv for flere former for mennesker. Derfor får bogen 6 stjerner og en fast plads på min hylde.

streg

 

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *