“Ildenglen” af Laini Taylor

image_pdfimage_print

Titel: “Ildenglen”
Serie: Ønskekræmmerens datter
Original titel: “Daughter of Smoke and Bone”
Forfatter: Laini Taylor
Oversat af: Stig W. Jørgensen
Udkom: 29. august 2012
Sider: 462
Forlag: Bazar

5,5 DUO

 

 


Da jeg begyndte på “Ildenglen” anede jeg ikke, hvad jeg kunne forvente mig. Men bogen tog mig med storm og var umulig at lægge ned.
Fantasy, mysterier, kærlighed, engle og dæmoner udgør ingredienserne for denne fantastiske bog – og jeg elsker det!

streg

Resumé

Karou virker umiddelbart som en helt almindelig teenager – hun går i skole, har blåt hår, elsker at tegne og gå på cafe med sin veninde. Men nogle gange forsvinder hun ud på nogle mærkelige ærinder, men hun kan ikke fortælle nogen om, hvor hun tager hen, eller hvad hun laver.

Hun er nemlig opvokset hos ønskemageren Sulfur, en kimære, der bruger al sin tid i sin “butik”, hvor han laver halskæder af tænder, de tænder, han sender Karou ud for at hente rundt omkring i verden.
Men en dag, da et ærinde er ved at gå fuldstændig galt og Karou møder englen Akivia. Hun bliver hvirvlet ind i noget meget større, end hun nogensinde kunne have anet.

For hvem er hun egentlig? Hvor kommer hun fra? Hvad betyder de øjne, hamsaer, hun har tatoveret på sine håndflader? Og, måske vigtigst af alt, kan ét kærlighedspar mellem engle og dæmoner hjælpe med at slutte fred mellem de to arter, eller er det umuligt?

streg

Anmeldelse

Da jeg åbnede den første side i “Ildenglen”, havde jeg ingen ide om, hvad jeg skulle forvente mig af historien. Jeg anede absolut intet om, hvad den handlede om, jeg havde ikke engang læst bag på bogen. Jeg vidste bare, at den skulle var god. Og mon ikke!

De første sider af bogen er det hele lidt forvirrende, måske især fordi, jeg ikke havde nogen anelse om, hvad den handlede om. Dog er introduktionerne til selve det overnaturlige univers meget glidende og god. Karou har selv næsten lige så mange spørgsmål som læseren selv, så det er slet ikke sådan, at jeg følte, der manglede information.
Det er jo også vigtigt, at man rigtig bliver sat ind i, hvordan alt nu forholder sig i det her engle/dæmoner-univers, så man ikke bliver forvirret.

Ud over at være Ønskekræmmerens datter, løbe hemmelige ærinder og hente tænder, har Karou også at helt almindeligt menneskeliv. Skole og hendes eneste rigtige veninde, Zuzanna, fylder også rigtig meget i hendes liv. En besværlig, påtrængende eks-kæreste har hun såmænd også. Det gør, at hele historien føles lidt mere normal. Nærmest som om, at det er meget sandsynligt, at der et eller andet sted i denne verden finder portaler ind til t parallelt overnaturlige univers.

Kapitlerne i bogen skifter synsvinkel. I starten er det kun Karous synsvinkel, men lidt inde i bogen kommer der også kapitler fra Akivias synsvinkel, og senere også en hel tredje. Det kunne jeg rigtig godt lide, for så kommer man lidt tættere på den enkelte person. Og eftersom det hele er fortalt i 3.-person bliver det på intet tidspunkt forvirrende, hvem man følger i netop dét kapitel. Desuden bliver det altid klargjort helt i starten af kapitlet, hvilken person, det er set fra.

Sproget i bogen er rigtig fedt. Det er sådan moderne, men alligevel slet ikke sådan, hvor man bliver træt af slang og sådan noget. Karou, lige som de andre personer i bogen, har en meget stærk personlighed. Hun har det med at komme med nogle ironiske eller let sarkastiske bemærkninger, og det er virkelig fedt, når man som læser ved at den sætning må Karou altså have sagt, også selvom om der ikke stod det.
Et par steder i bogen står der også noget, som ligesom viser tilbage til noget, er skrevet tidligere i bogen, så man sidder og tænker “nååårh!”. Fedt med røde tråde, der bliver samlet til sidst.

Alt i alt var “Ildenglen” en virkelig god bog. Både med mysterier og magi (og kæærlighed, selvfølgelig!), og hvis jeg skulle give et godt råd, ville det være at sætte en hel dag af til den her bog, for når først man er kommet i gang, er bogen nær umulig at slippe, før den sidste side er vendt.
Jeg vil klart anbefale “Ildenglen” til, tja, til alle. Hvis du er til fantasy, kærlighed og mystik vil du i hvert fald elske den!

streg

Sofie DUOSkrevet af Sofie Peschardt


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.