“Konvertitten” af Stefan Hertmans

Original titel: De bekeerlinge
Forfatter: Stefan Hertmans
Oversat af: Birthe Lundsgaard
Genre: Skønlitteratur
Sider: 364
Forlag: People’s Press

Udgivelsesdato: 12. januar 2021

 

 

 


Tak til People’s Press for anmeldereksemplaret.

En Romeo og Julie-historie, og en rekonstruktion af en utrolig rejse gennem middelalderens Europa til Egypten.

streg

Resumé

I den provencalske landsby, hvor forfatteren Stefan Hertmans har sin sommerbolig, har folk længe talt om en jødepogrom i gamle dage og en gemt skat. Og en usædvanlig samling af jødiske dokumenter, fundet i en synagoge i Cairo, leder Hertmans på sporet af den fascinerende historie om den unge, kristne adelskvinde, Vigdis Adelaïs – senere Hamoutal, der forlod alt for sin kærlighed til en rabbis søn.

streg

Anmeldelse

’Konvertitten’ er en fiktionaliseret Romeo og Julie-fortælling, som tager udgangspunkt i det virkelige liv med en religionskonflikt som omdrejningspunkt. Selve historien er specielt opbygget, som en hybrid, hvor poesien og fakta bliver blandet sammen, nogle gange med et mere uheldigt udfald end beregnet. For selvom det er en kærlighedshistorie, bliver én fjer hurtigt til fem høns hos Stefan Hertmans, og man skal huske at virkeligheden måske ikke var så rosenrød og poetisk som han gør den til.

Til at starte med, skal man lige købe Stefan Hertmans særlige måde at fortælle historier på, for overhovedet at forstå indholdet. Han springer meget mellem beskrivelser af natur og følelser, og træder ud af historien, for at gøre læseren opmærksom på hans egne overvejelser undervejs. Det bliver lidt rodet, og fortællingen havde sandsynligvis stået stærkere, hvis Hertmans havde droppet af inddrage sig selv. Det bliver lidt for prætentiøst og fjerner det historiske aspekt af fortællingen. Derudover, kan det være en fordel at have lidt genskab til fortællingen inden man giver sig i kast med bogen, for den er ikke læservenlig i den forstand, og tager ikke læseren i hånden. Dette kunne ellers havde været en stor fordel for de mindre historiske interesserede.

Selve indholdet af bogen er der ikke så forfærdelig meget at skrive om. En fin historie at tage udgangspunkt i, og som til tider også kan være utrolig gribende, men det er desværre selve formen på fortællingen og Stefan Hertmans indflydelse der får lov at fylde alt for meget. Er man til historiske, faktuelt korrekte romaner, skal man nok gå i en stor bue uden om denne her.

’Konvertitten’ får 3 ud af 6 stjerner fordi det er en interessant fortælling, som virkelig dykker ned i detaljer og historien, men som til tider har lidt en spøjs skrivestil, og man skal lige finde sig til rette i romanen. Derudover er det svært at skelne mellem fakta og fantasi i fortællingen, hvilket ikke gavner fortællingen.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *