“Leah på Offbeatet” af Becky Albertalli

Leah på offbeatet

Titel: Leah on the Offbeat
Forfatter: Becky Albertalli
Genre: Young adult
Oversætter: Randi Bjerre Høfring
Sider: 351
Forlag: CarlsenPuls
Udgivelsesdato: 24. april 2018.


DUO 3

 

 

 

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplaret.

’Leah på Offbeatet’ er ingen ’Simon vs. Verdens Forventninger’, men det var stadig en god, hurtigt læst bog.

s

Resumé

I denne uafhængige fortsættelse til ’Simon vs. Verdens Forventninger’ følger vi Leah og vennegruppen gennem de sidste måneder af high school. Leah er stadig ikke sprunget ud som biseksuel, og mens livet efter high school kommer tættere og tættere på, opdager Leah, at gamle følelser for en god ven begynder at komme op til overfladen igen. ’Leah på Offbeatet’ er en roman om de komplikationer, der kan følge, når venskaber og kærlighed blandes, om forandringer og om at blive voksen. Den kan både læses, hvis du ikke har læst ’Simon vs. Verdens Forventninger’, og hvis du har.

s

Anmeldelse

Jeg elskede ’Simon vs. Verdens Forventninger’, men da jeg fandt ud af, at Becky Albertalli havde skrevet en fortsættelse til den, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Det var også sådan, jeg havde det, da jeg vendte den sidste side i ’Leah på Offbeatet’. Den overraskede mig hverken positivt eller negativt, og meningen med denne bog virker mig stadig lidt utydelig.

Leah er bogens hovedperson, og historien fortælles af hende. Hun er stærk og stædig, hvilket jeg som udgangspunkt synes er virkelig interessante karaktertræk, som ikke ses ofte nok. Desværre endte jeg med ikke rigtigt at synes om Leahs karakter alligevel. Hun er meget negativ og ser oftest kun tingene fra sit eget synspunkt. Selvom det virker, som om, at Albertalli har forsøgt at lade Leah udvikle sig gennem bogen, så synes jeg mere, at denne udvikling ses i menneskerne omkring Leah. Frem for, at det er Leahs egen karakter der modnes, er det de andre personer i bogen der går fra at være uenige med hende til at give hende ret. Det føles som om bogen tager den nemme løsning her, hvilket ærgrer mig, da et af de store temaer i bogen er at blive voksen – og det er faktisk ikke rigtigt det, der sker.

Jeg har været lidt i tvivl om, hvad jeg skal sige om plottet. På den ene side var det nok noget af det, jeg bedst kunne lide ved bogen. Jeg elsker måden, Becky Albertalli puster liv i hverdagsscenarier, og skaber drama, uden at det bliver overgjort og kliche-agtigt. Det gør bogen virkelig underholdende, driver historien fremad, og gør det svært at lægge bogen fra sig. På den anden side vil jeg sige, at selvom plottet er fængende, så havde jeg svært ved at se meningen med det. Bogen består af en masse små sekvenser, og selvom jeg godt kan se, at bogens ”episoder” bygger på historien, så synes jeg alligevel, at det kommer til at virke en smule fladt. Der var flere steder i bogen, hvor jeg sad og undrede mig over, om den scene jeg læste, egentlig var nødvendig.

’Leah på Offbeatet’ er skrevet godt, hvilket er fulgt med igennem oversættelsen. Becky Albertalli formår at give en masse baggrund på karaktererne i bogen, uden at bruge lange afsnit på beskrivelser. Det er ikke en bog, hvor der bliver spildt plads på lange, smukke metaforer, men bogen er skrevet i et let sprog fyldt med humor og små kommentarer fra Leah, hvilket jeg synes passer perfekt til historien og stemningen i bogen.

Jeg sad desværre tilbage med lidt blandede følelser, efter at have læst ’Leah på Offbeatet’. Jeg synes at det er vigtigt, at der er en mening med at fortælle en historie, især når den foregår i en verden, vi allerede kender fra ’Simon vs. Verdens Forventninger’. Vi kender karaktererne og deres problemer i forvejen, og derfor er det ekstra vigtigt, at det er tydeligt, hvorfor der er brug for uddybning – en hel ekstra bog! Selvom det var sjovt at læse om Leah, Simon, Abby og alle de andre igen, så kunne jeg ikke rigtigt se meningen med ’Leah på Offbeatet’. Og på den anden side er det en hyggelig bog, som jeg nød at læse, om end jeg havde lidt problemer både med karakterer og plot.

s

Skrevet af Frida Toudal


2 thoughts on ““Leah på Offbeatet” af Becky Albertalli

  1. Jeg har ikke læst den endnu, men har faktisk tænkt den mest af alt som et modstykke til den kvindelige læser der har brug for en lgbt historie fra deres perspektiv? Det er lidt ærgeligt du ikke kan li den, men tænker jeg nu giver den en chance selv alligevel når jeg kommer til det 🙂

    • Hej Kristine!
      Jeg tror, at du har helt ret i, at ‘Leah På Offbeatet’ blandt andet er skrevet i appel til de, der savnede et kvindeligt perspektiv på LGBTQ-delen i ‘Simon vs. Verdens forventninger’. For mig virkede effekten af at have ‘Leah på Offbeatet’ foregå i samme verden som Simons historie dog tabt, og i min mening ville historien have givet bedre mening, foregik den i en ‘ny’ verden. Men dét spørgsmål er selvfølgelig individuelt besvaret for hver læser, så det vil helt sikkert være værd at give ‘Leah på Offbeatet’ en chance!
      – Frida

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *