“Legend” af Marie Lu

image_pdfimage_print

Legend

Titel: Legend
Serie: Legend-trilogien
Genre: Ungdomsbog, Dystopi
Forfatter: Marie Lu
Oversat af: Lene Ewald Hesel
Udgivelsesdato: 29. januar 2015
Sider: 320
Forlag: Carlsen

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

Livet i 2.g er hårdt og fyldt med skolearbejde og afleveringer – men så snart jeg var begyndt på ‘Legend’, kunne jeg slet ikke lægge den fra mig. Bogen er en enormt nervepirrende og fuldkommen fantastisk start på trilogien!

streg Resumé

Det, der engang var USA, er nu splittet, og der har i mange år været borgerkrig mellem republikken og kolonisterne. Ikke nok med det præges befolkningen af store udbrud af naturkatastrofer og pest, og kun de rigeste har råd til vaccine og behandling.

Femtenårige June er en af de mest lovende republikanske agenter – hun bestod Prøven, som afgør éns plads i livet, med hidtil uset bravur og står til at få en meget høj stilling inden for militæret.

Femtenårige ”Day” er en af nationens mest berygtede forbrydere. Hans evner til at snige sig ind, begå indbrud og sabotere er nærmest legendariske, og han har en stor pris hængende over sit hoved.

June nærer en vis beundring for Days bedrifter, men da Day mistænkes for at have slået hendes bror, Metias, ihjel sætter hun alt i spil for at fange Day.

Da deres veje krydses, opstår der et uventet forhold mellem de to, og sammen opdager de, hvor meget Republikken holder hemmeligt, og de ting, de får frem i dagens lys, kan ændre alt.

streg Anmeldelse

‘Legend’ er den utroligt spændende, actionpakkede første bog i trilogien af Marie Lu. Jeg havde hørt enormt meget godt om bogen, og derfor var jeg også helt enormt spændt på at komme i gang, da jeg endelig stod med den i hånden.

Dystopi er en genre, der er blevet helt vildt populær de seneste år – og jeg elsker det! Det blev rigtig kickstartet med ‘Hunger Games’, og derfra er flere og flere bøger dukket op. Derfor kan det være svært at finde én bog eller serie indenfor den genre, som man bare rigtig godt kan lide, og man kan pløje sig igennem utallige bøger, inden man finder den ene bog, der bare gør det for én. Sådan en bog var ”Legend” for mig.

Bogen skifter hele tiden i perspektiv mellem June og Day. Hvert kapitel starter med navnet på den fortællende person i meget stor skrift, så man er slet ikke i tvivl om, hvilken en af dem man skal til at følge. Desuden er der brugt to forskellige skrifttyper og farver, hvilket jeg synes fungerede rigtig godt. I nogle bøger, hvor der indgår flere synsvinkler, kan det godt blive svært at finde rundt i, men det er heldigvis ikke tilfældet med ‘Legend’.

Beskrivelserne af Day og June kommer fra den modsatte part, hvilket gør personbeskrivelserne anderledes og spændende. Man lærer om, hvordan Day ser ud og opfører sig i takt med, at June gør – og den anden vej rundt. Efterhånden som de to kommer tættere op hinanden, kommer man som læser også tættere på dem, og det er en rigtig fed måde at bygge personerne op på.

Det er ikke kun de to hovedpersoner, der er i fokus. Der er en del bipersoner i spil, blandt andet Days følgesvend Tess, Junes bror Metias og Days familie. Alle personerne virker vigtige, levende, og man håber virkelig på, at der ikke sker dem noget. Der er ingen af personerne der ’bare er der’, lige meget hvor stor eller lille rolle de spiller.

Opbygningen af verdenen er, som i så mange første bøger i en serie, ret begrænset. Der rejses mange mysterier, og selvom nogle af dem løses hen ad vejen sidder June og Day – og læseren – med rigtig mange ubesvarede spørgsmål ved slutningen af ”Legend”.

Jeg glæder mig helt utroligt meget til at læse den næste bog i serien, ‘Prodigy – Den Udvalgte’, som kommer til juni i år, og så håber jeg, at jeg kan få givet nogle svar på alle de spørgsmål, jeg sidder tilbage med – og helt sikkert også rejst nogle nye.

‘Legend’ er helt klart den bedste bog, jeg har læst i år! Eller, okay, det siger måske ikke så meget, eftersom ”Legend” er den eneste bog, jeg har læst i år … Men jeg er sikker på, at den vil ligge højt placeret blandt mine topbøger i 2015, også når jeg har fået noget mere at sammenligne med.

Jeg vil i hvert fald anbefale ‘Legend’, hvis du er til en spændingsfyldt, actionpræget og ganske enkelt fantastisk dystopisk bog – men pas på, for du vil ikke kunne lægge den fra dig igen.

streg Sofie DUO

Skrevet af Sofie Peschardt


1 thought on ““Legend” af Marie Lu

  1. Pingback: “Prodigy” af Marie Lu | deungesord.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.