“Mischling” af Affinity Konar

Mischling

Original titel: Mischling
Forfatter: Affinity Konar
Oversat af: Vibeke Houstrup
Genre: Skønlitteratur
Sider: 367
Forlag: Gads forlag

Udgivelsesdato: 04. januar 2017

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

Tak til Gads forlag for anmeldereksemplaret

Hvis den her bog var et menneske, så er hver sætning et gyldent øjeblik i deres liv.

streg

Resumé

De 12-årige tvillinger Pearl og Stasha ankommer til Dr. Mengeles Zoo i Auschwitz 1944 sammen med deres mor og bedstefar. Pigerne bliver en del af et eksperiment som både giver privilegier og frygtindgydende oplevelser. En dag forsvinder Pearl pludselig og Stasha klamrer sig til håbet om, at sin søster er i live. Da Stasha bliver befriet af den Røde Hær, drager hun ud i det krigsramte Polen for at finde sin søster.

streg

Anmeldelse

Når du åbner den her bog, så bliver der taget 10 år fra dit liv. Ikke fordi bogen er langsom eller kedelig, men fordi at ’Mischling’ er en historie om to unikke mennesker og alle dem som krydser deres vej. Du læser ikke bare en bog, du lever dig ind i verden af afsky, håb og frygt. Hver linje Affinity Konar skriver er ikke bare en linje; det er et øjeblik, en følelse, en tanke. Det er et helt menneskes identitet.

Affinity Konar skriver ikke bare fænomenalt godt, men hun tager også fat i et emne, som de færreste kan håndtere uden at blive følelsesmæssigt påvirket. Hun kreerer en så realistisk historie om Pearl og Stasha, at det er helt urealistisk at det ikke er en biografi, skrevet af pigerne selv.

Dem som har været i Auschwitz ved hvilken følelse man får af at stå der. Den kan ikke beskrives eller frembringes af noget andet end at være til stede der. Affinity Konar formår at frembringe den følelse i en, når man læser bogen. På en stille og poetisk måde, kan man mærke sit indre blive opslugt af den sorg og håbløshed, som er centrale følelser for bogen såvel som den del af menneskehedens historie, hvor millioner af mennesker, ligesom Stasha, drager ud efter deres tabte familie.

’Mischling’ får 6 stjerner, fordi den tager vejret fra en, mens den i al sin rolige og poetiske fremgangsmåde bringer lys og mørke ind over ens hverdag.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *