“Mit liv undercover: Ung kvinde i CIA” af Amaryllis Fox

undercover

Original titel: Life undercover: Coming of age in the CIA
Forfatter: Amaryllis Fox
Genre: Erindringsroman
Oversat af: Siri Hjelm Jacobsen
Sider: 240
Forlag: Politikens forlag

Udgivelsesdato: 19. maj 2020

DUO stjerner III

 

 

Tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaret.

En James Bond fortælling, der kommer så langt ind under huden på en.

streg

Resumé

Amaryllis Fox rekrutteres af CIA som 21-årig, i kølvandet på 9/11. Efter en intens træningsperiode, hvor hun bl.a. lærer at mestre et håndvåben, trænes i at udstå tortur samt de bedste måder at begå selvmord på i tilfælde af tilfangetagelse, bliver hun sendt undercover for sikre at nogle af klodens mest dødbringende masseødelæggelsesvåben ikke lander i globale terrorgruppers hænder.

streg

Anmeldelse

Få ting er lige så spændende som at kigge steder, hvor man ikke må. At være en del af CIA må siges at være et af de steder normale mennesker ikke får lov at kigge ind. Men Amaryllis Fox ændrer fuldstændig dagsordenen, ved at fortælle åbent om hendes år i CIA, som hun kombinere med sin egen opvækst og familieliv på den mest brillante måde.

Bogen skifter med at fortælle om hendes liv og hendes arbejde, så man hele tiden er spændt på at læse nærmere, men samtidig ikke drukner i hverken familiefnadder eller arbejdsjargon. Skrivestilen er kort og kontant, men hun forstår at medinddrage de vigtigste detaljer, for at vi føler os hjemme og bliver fanget af fortællingen. Forklarende afsnit bliver krydret med private tanker og følelser, som viser verden i et nyt lys for os.

Man kunne argumentere for at bogen til tider er for velsmurt, men så er spørgsmålet om kunsten imitere virkeligheden, eller om virkeligheden imitere kunsten. For der er ingen der siger, at virkeligheden i fortællingen ikke er sand, selvom den til tider minder rigeligt om Bones, Homeland og andre efterretningsserier. Fortællingen er velsmurt, men om det skyldes forfatterens fantasi eller et godt redigeringshold, kan man gøre op med sig selv. Dette gør den dog ikke mindre spændende og interessant at læse.

’Mit liv undercover: Ung kvinde i CIA’ får 5 ud af 6 stjerner, fordi det er et spændende kig ind i en ellers hemmelighedsfuld verden, der kun er forbeholdt få mennesker. Den er velsmurt og fornøjelige at fordybe sig i, uden at virke for prætentiøs og for usandsynlig.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *