“Når det er slut” af Clarie Mackintosh

Når det er slut

Original titel: After the end
Forfatter: Clarie Mackintosh
Oversat af: Brian Christensen
Genre: Skønlitteratur
Sider: 470
Forlag: Aronsen
Udgivelsesdato: 10. juni 2020

 

 

 

 

Tak til Aronsen for anmeldereksemplaret. 

En meget stærk roman, som slog mig lige i hjertet, og jeg elskede den måde fortælling blev leveret på og måtte lige synke en ekstra klump, da jeg læste efterordet.

streg

Resumé

Max og Pip er det par som alle misunder. De er stærke sammen og kan klare det hele, samtidig med at de har et rart ord med på vejen til de personer, som de møder. Deres søn er syg med kræft, og lægen stiller dem nu over for et afgørende valg. For første gang er de ikke enige og har ikke mulighed for at være stærke sammen. Det er et umuligt valg, hvor ingen kan sige hvilke konsekvenser eller fremtid, der vil komme efter det. Men livet går videre, og det er helt op til dem selv at afgøre, hvordan det skal være, fordi når det er slut, kan alt ske.

streg

Anmeldelse

Jeg vidste, det ville blive en lidt svær bog at læse pga. emnet om et sygt barn i bogen, da jeg fornyeligt selv er blevet mor, så jeg havde en stor forventning om, at jeg ville blive meget følelsesladet. Overraskende nok blev jeg slet ikke ramt på den måde, som jeg havde forventet. En stor grund til det, tror jeg, er måden historien bliver leveret på. Jeg havde nok forventet en bog omkring et sygdomsforløb, hvor man vidste det ville ende sørgeligt, men i stedet fik jeg faktisk noget helt andet. Max og Pips dreng er syg, når vi møder dem, og derved ved man bare, at det er sådan og på den måde var det ikke lige så sørgeligt, som jeg havde forventet.

Forfatteren tager en vinkel på en sygdoms situation, som jeg ikke havde set komme eller forventet, men som jeg tror mange i lignende situationer kunne befinde sig i, fordi når vi taler om behandlinger og sygdomsforløb, er der tit ikke et korrekt svar. Hver case er forskellig, og hvad der er rigtigt for mig, er ikke nødvendigvis rigtigt for dig. Bogen sætter 2 valg og 2 forskellige veje ind i bogen på samme tid, og jeg synes virkelig det var godt stillet op, fordi det endte egentligt med, at det var ligegyldigt hvilket valg, der egentligt blev truffet, men hvor fokusset lå på, hvordan man vælger at fortsætte derfra.

Forfatterens efterord gav mig en klump i halsen, fordi man finder ud af, hvor betydningsfuld denne bog er for hende, og hun sætter så fin en slutning på bogen, som man kunne have ønsket sig. Særligt for en person som mig, som ikke kan leve med en ufærdig slutning, fordi det må man sige, at vi får i ’Når det er slut’. Det er dog hele essens med det, i form af at det er også sådan livet er.

Jeg kunne godt lide begge vores hovedpersoner, men jeg må indrømme, at jeg bedst kunne lide at følge Pip og hendes fortælling. Den synes jeg indgav mig mere håb end at følge Max, hvor alt føltes så håbløst og endegyldigt på en måde og utroligt sørgeligt. Men om det også har noget at gøre med, at Pips beslutning også have været den rigtige for mig. Jeg ville ønske, at hun havde fået mere støtte, fordi alle beslutninger er svære, alene af en grund, nemlig at man ikke kende fremtiden.

Jeg var ret vild med ’Når det er slut’ og kan kun anbefale den, fordi jeg egentlig synes, den er ret livsbekræftende, og det er en bog, jeg godt kunne finde på at læse igen – jeg skulle lige ind i den, men derefter kunne jeg ikke lægge den fra mig.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *