“Og så drukner jeg” af Ditte Wiese

Og så drukner jeg

Original titel: Og så drukner jeg
Forfatter: Ditte Wiese
Genre: YA roman

Forlag: CarlsenPuls
Sider: 336
Udgivelsesdato: 4. juni 2019

 

 

 

 


Reklame – Tak til Bog & Idé for at sponsere bogen. (Direkte link til bogen her. Læs mere om Ditte Wiese her)

Rigtig god YA-roman som sætter fokus på vigtige og relevante emner. Jeg kommer helt sikkert til at læse mere af Ditte Wiese i fremtiden.

streg

Resumé

Josephine har lagt en plan til det perfekte liv. Hun har fået den perfekte kæreste, hun får top karakterer, følger en stram diæt, træner og kommer helt sikkert ind på sit drømmestudie efter sommerferien. Nu skal hun bare lige have klaret de sidste eksamener, inden hun får studenterhuen på.

Planen er timelagt og præcis, men hvorfor er det så så svært at finde tiden til alle de ting, hun skal nå, og hvorfor føles det som om, hun ikke kan trække vejret?

streg

Anmeldelse

’Og så drukner jeg’ er en ungdomsroman som virkelig tager fat i emnerne stress, høje forventninger og krav til ungdommen i dag. De unge skal skynde sig igennem uddannelsessystemet, men samtidigt også nå at have det sjovt undervejs.

Som ung bliver der i dag lagt et kæmpe pres på, at du har styr på alting. Du skal for det første have gode karakterer, ellers bliver dine forældre skuffede. Du skal vide, hvad du vil med dit liv, og hvordan du får drømmejobbet. Samtidigt med at du skal tage skolen meget seriøst, skal du også ud og more dig, have det sjov sammen med vennerne og nyde livet, mens du er ung. Nå ja, du skal forresten også tage ud og opleve verden og finde dig selv, men du skal ikke tage et sabbatår, for det er jo spild af tid.

Hovedpersonen Josephine føler ikke, der er nogen hun kan snakke med omkring sin angst for eksamen. Hendes forældre forventer hun får 12, og det samme gør hendes veninde og hendes kæreste. De siger alle

sammen, at hun nok skal klare det, for hun er jo altid så dygtig. Det de bare ikke ser er, hvor hårdt hun altid knokler, og tingene altså ikke kommer nemt til hende. Hun bruger timevis på at forberede sig.

Hun er meget alene om sin angst, indtil Sebastian kommer ind i billedet. Han spiller en meget stor rolle i hendes karakters udvikling igennem bogen. Sebastian giver hende modspil, og det skaber en god dynamik. I starten synes hun, han er irriterende. Men Sebastian er også sjov, og han får hende til at se lidt anderledes på verden, og hendes tilgang til det hele.

Jeg blev lidt irriteret over nogle af de valg, Josephine fortog sig i starten af historien, men jeg kunne også godt forstå, hvorfor hun gjorde, som hun gjorde. Det blev bedre hen mod slutningen, især efter hun møder Sebastian, som hjælper hende med at finde styrken igen.

I stedet for kapiteltal eller overskrifter har forfatteren valgt at bruge illustrationer af Josephines dagsplan. Det giver en rigtig god effekt for læserens forståelse af, hvad hun laver, og man forstår pludselig, hvorfor hun er så stresset. Jeg opdagede, at jeg flere gange i løbet af romanen fik følelsen af at være stresset over alle de ting, Josephine skulle nå.

Ditte Wiese giver gennem sin måde at skrive på en rigtig god følelse af, hvordan det er at være ung med hele livet foran sig, men samtidig følelsen af ikke at have tiden til alt det, man forventes at nå. Jeg tænker rigtig mange kan relatere til det.

Jeg har ikke læst andre bøger skrevet af Ditte Wiese, men det kommer jeg helt sikkert til i fremtiden.

streg

Skrevet af Clara Juul


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *