“Overgrebet” af Inés Bayard

Overgrebet

Original titel: Le Malheur Du Bas
Forfatter: Inés Bayard
Genre: Skønlitteratur
Sider: 272
Oversat af: Mette Olesen
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesdato: 13. juni 2019

DUO stjerner III

 

 

 


Tak til Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplaret

’Overgrebet’ var en meget stærk læseoplevelse, som gjorde mig utrolig trist og ked af det og stadig sidder meget i mig, efter at jeg har læst den sidste side.

streg

Resumé

Marie er meget lykkelig gift, og hun ønsker at få et barn med sin elskede mand Laurent. De elsker begge deres liv sammen i Paris. Men en dag ændres alt fra det bedste i verden til det værste nogensinde. Laurent ved bare ikke helt, hvad det er, der har ramt dem. En dag, hvor Marie er på vej hjem fra sit arbejde, tilbyder hendes chef hende et lift og voldtager hende i sin bil. Marie vælger ikke at sige det til nogen på grund af frygt. Hun lever hver dag med skammen og ensomheden. En dag bliver det blot endnu værre, fordi hun opdager, at hun er gravid, og hun dykker endnu længere ned i mørket.

streg

Anmeldelse

Jeg havde faktisk glædet mig en del til at læse ’Overgrebet’, og jeg vidste også, at det ville blive en følelsesfuld læseoplevelse, men jeg havde alligevel ikke regnet med, at den ville ramme mig så voldsomt. Jeg har ikke tidligere læst lignende bøger, men jeg har dog overvejet det mange gange og har også en bog på hylden, som på en måde minder om dette, altså reaktionerne efter et overgreb.

Jeg synes at ’Overgrebet’ er skrevet på en interessant måde. Jo længere vi kommer ind, jo skrappere og hårdere bliver sætningerne, og hvordan de rundes af, og det skaber virkelig stemningen i bogen og er helt sikkert også med til at uddybe, hvordan vores hovedperson har det. Man kan virkelig mærke, hvordan hun drukner i sin skam, had og ensomhed, fordi det bliver virkelig slået igennem, hvor ensom hun er.

Der er ikke rigtig nogen som får at vide, hvad Marie har været ude for, og det bekymrer mig virkelig, at der ikke er nogen der lægger mærke til hendes adfærd eller blot spørger ind til hende, og når der så er nogen der finder ud af det, bliver skylden hurtigt lagt over på hende, og hun skal føle et større pres, end hun allerede gør. Og det beskriver virkelig godt det tabu, som er blevet skabt omkring voldtægt, at offeret bliver set på som den suspekte i situationen.

Der er en del følelser i denne bog, men der hvor jeg nok blev allermest ramt, var efter at hun havde fået sit barn, og hvordan hun tydeligt viser sit had til det uskyldige barn. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan Maries situation ville have set ud, hvis hun havde fået den rette hjælp, som hun skulle have haft fra starten af.

Som sagt tidligere er ’Overgrebet’ er en meget følsom, barsk og hård læseoplevelse, som jeg blev meget ramt af, og jeg var meget trist, da jeg havde læst den sidste side. Jeg kan helt sikkert også anbefale denne læseoplevelse til andre på grund af emnet, budskabet og skrivemåde, men man skal også kunne indstille sig på at blive rørt.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *