“Pigerne” af Emma Cline

Pigerne

Original titel: The Girls
Forfatter: Emma Cline
Oversat af: Mich Vraa
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Genre: Skønlitteratur
Sider: 288
Udgivelsesdato: 1. september 2016

DUO stjerner 4

 

 

 

Emma Clines debutroman er en hård og følelsesladet blanding, som fortæller om en ung piges rejse igennem sine teenagere år og om at afprøve sine grænser.

streg

Resumé

Den unge pige Evie bliver draget af vildskaben, de uortodokse regler og sammenholdet blandt en flok piger, på en ranch ikke langt fra hende i de californiske bjerge. Gruppen ledes af den karismatiske og specielle Russell, som alle pigerne tilbeder. Først da det er for sent, opdager Evie at alt det hun har gjort alene og med den andre snart får fatale konsekvenser.

streg

Anmeldelse

Emma Cline har skrevet en ganske udmærket bog. One of a kind. Hele plottet om kulten og Evies trang er ikke decideret noget nyt, men det er tankevækkende hvor godt en person som aldrig har tilhørt en kult, kan skrive en fortælling om det, som er så detaljeret og fra mit synspunkt, præcist. Selvom jeg aldrig selv har været involveret i en kult, ville jeg gerne sætte mine penge på at størstedelen foregår som i bogen. Da det er en debutroman, er det bare endnu mere imponerede hvor velskrevet og detaljeret den er. Selvom bogen generelt var rigtig god, var der flere ting som trak den ned, som er klart nok for en nybegynder bog og som man tit kan finde i andre debutromaner, men som desværre trak ’Pigerne’ ned fra 6 stjerner til 4.

Nogle af de bedre ting i fortællingen var at det var et lidt anderledes plot end andre kultbøger. Den her beskrev en ung piges dybeste tanker og alt det man kan læse mellem linjerne, er alle de ting som forvirrer hende, som hos en hver anden teenager, bortset fra at de problemer som Evie får på hånden, er langt større og med flere konsekvenser, end hun selv nåede at finde ud af, inden det var for sent. Det var også mere specielt, at Evie bliver tiltrukket af pigerne end af en mand, som det ellers ofte er i kult fortællinger. Emma Cline gjorde det også meget interessant, da de følelser Evie havde for en af pigerne var meget specielle og kan tolkes på flere måder, så fortællingen kan fordrejes, alt afhængig af hvilken teori man går af med.

Emma Cline har også en uhyggelig god evne til at skabe billeder i ens hoved, både på godt og ondt. Til tider får Emma Cline frembragt billeder, som er skræmmende og for nogle grænseoverskridende. Det er jo i sig selv en flot evne at have, at kunne præstere på dem måde, men Emma Cline manglende nogle gange pli og viden til hvor og hvornår hun skulle indsætte visse ting. Selvom bogen har sine gode og dårlige sider, så er der en del dårlige elementer mikset ind i fortællingen, som spænder ben for det store billede. Der er blandt andet til tider irrelevante detaljer, som man ikke kan vide om forfatteren har haft en mening med eller om det bare er overflødigt fedt, som Emma Cline har glemt at skære fra eller brugte til at udfylde fortællingen. Der kommer også lidt for ofte huller, som vi aldrig får besvaret eller selv skal gætte os frem til, uden nogle beviser for om det kan understøtte vores teori, desværre.

Selvom ’Pigerne’ er en meget imponerende debutroman, så rækker den ikke langt nok til 6 stjerne pga. manglende huller og pli desværre. Den får stadigvæk 4 stjerner, da det er en helt fantastisk rå fortælling om en piges fremtid blandt kult folk og om hvordan det kan gå galt før man ved af det.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *