“Postkort fra Californien” af Tonny Vorm

Postkort fra Californien

Original titel: Postkort fra Californien
Forfatter: Tonny Vorm
Genre: Erindringsroman
Sider: 312
Forlag: Politikens forlag

Udgivelsesdato: 28. april 2020

 

 

 


Tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaret.

Et vidunder af et værk, der formår at komme helt ind under huden på en.

streg

Resumé

En vinterdag rejser Tonny Worm til Thailand for at besøge sin syge far og for at få afslutte den fortælling om farens californiske eventyr i 1972. Kort tid efter besøget får Tonnys søn konstateret kræft, og bogen om faderen bliver lagt væk. For hvordan kan man skrive en bog om sin egen far, når ens søn har brug for en? Over tid går det dog op for Tonny, at farens historie filtrer sig sammen med hans søns fortælling, når han forsøger at finde ud af hvad, og hvem en far er.

streg

Anmeldelse

Med sin titel, så dækker ’Postkort fra Californien’ over langt mere end, hvad man havde forventet på en helt genial måde. Historien om en fars rejser og farveller bliver blandet med hovedpersonens egen krise over, hvordan hans søns kamp mod kræften skal gå. Simultant er historien både et postkort, der opremser de mest vigtige minder, men samtidig er det en hel livshistorie for flere mennesker, der udfoldes for øjnene af en. De små glimt af andres liv, giver så meget indblik i den store fortælling, at der skabes en helhed, man næsten ikke kan beskrive, men kun kan opleves.

Med sin skildring af familielivets turbulenser, sundhedspersonalets diskriminerende tilgang og menneskets håndtering af kriser, kommer Tonny Worm godt ind under huden på de fleste. Med sin søns sygdom som omdrejningspunkt, gribes der fat i alle de ting, der foregår ude i atmosfæren, som var hans søn solen og de andre bare planeter i hver deres bane, som aldrig helt mødes på midten. Og selvom sygdommen fylder meget, så ses det hele i et langt større perspektiv, der gør det muligt for læseren at forholde sig til så voldsomme oplevelser uden at bryde fuldstændig sammen.

Det eneste som kunne havde været klædeligt for bogen, var at gøre det lidt tydeligere for læseren, hvem Poul er, og hvordan hans relation passer ind i konteksten. Dette er et af de steder, hvor det ikke har været fuldt frugtbart at samle alle trådene til sidst. Denne tråd måtte godt være taget op med det samme. Ikke desto mindre, ødelægger det ikke fortællingen, og hvis man kan væbne sig med lidt tålmodighed, gør det intet.

’Postkort fra Californien’ får 5 ½ stjerner, da det er en sjældenhed at støde på en så velskrevet og fængende erindringsroman. Den er ikke for tung, men får samtidig en til at tænke over livets gang. Det eneste der trækker ned, var sammenfletningen mellem nogle af historierne, men det er en teknisk ting snarere end en skygge over Tonny Worms fantastiske skriveegenskaber.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *