“Råddenskab” af Siri Pettersen

image_pdfimage_print

Råddenskab

Titel: Råta
Forfatter: Siri Pettersen
Serie: Ravneringene
Oversat af: Rolf Stavnem
Genre: Fantasy
Forlag: Høst & Søn
Sider: 463
Udgivelsesdato: 12. oktober 2016

DUO stjerner 4

 

 

 

 

’Råddenskab’ fortsætter hvor ‘Odinsbarn’ slap, og den bygger elegant videre på den allerede gode historie. Den levede helt sikkert op til mine forventninger!

s

Resumé

Råddenskab er anden bog i fantasytriologien ’Ravneringene’.

Hirka er kommet til vores verden – odinsbørnenes verden. Her ligner hun alle andre, men hun passer alligevel ikke ind, som hun ellers havde forventet. Hun skal lære en helt ny verden at kende. Men menneskenes verden er heller ikke et sikkert sted for Hirka, for også her er hun jaget. Kilden til råddenskab findes nemlig i menneskenes verden, og Hirka har største betydning for den.

s

Anmeldelse

Jeg nød virkelig at læse etteren af ’Ravneringene’, så derfor så jeg naturligvis frem til, at den næste bog i serien skulle udkomme. Men vi snakker altså store, rimeligt lange high-fantasybøger, så jeg havde brug for godt og vel 150 sider før jeg egentlig begyndte at interessere mig for handlingen. Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er ærgerligt, for sådan er det bare, når nu Siri Petterson har skabt et så komplekst univers. Især når det er et halvt år siden, at jeg læste ’Odinsbarn’. Så jeg vil ikke sige, at det er noget, der gør læseoplevelsen dårligere, selvom jeg godt kan ærgre mig over, at jeg ikke kunne nyde historien fra start af. Men efter den første fjerdedel af bogen kommer der også fart på, og den skuffede mig ikke handlingsmæssigt derefter!

Størstedelen af ’Råddenskab’ foregår i modsætning til ’Odinsbarn’ i menneskernes verden. Forfatteren har virkelig anlagt det så realistisk som muligt, og historien fortsætter uhindret ind i denne her nye og meget anderledes verden. Selvom jeg godt nok undrede mig lidt over Hirkas lynhurtige integrering i det moderne Europa, så synes jeg virkelig at det gav noget rigtig godt til historien, at den fik en ny verden at brede sig ud over. I ’Odinsbarn’ hørte vi jo meget om alle de der verdener, som måske var der, men der var ikke nogen, der havde været der. I ’Råddenskab’ er det ligesom et gardin der bliver trukket op, og hele perspektivet til alle de her andre verdener bliver så meget klarere.

Hirka er vores hovedperson, og vi kender hende jo allerede fra ’Odinsbarn’. Men jeg må desværre sige, at jeg synes det er svært at genkende hende. Der sker… en del ting for hende, og der er det selvfølgelig naturligt at lade karakteren vokse, især når det er en femtenårig pige vi snakker om, men for at være helt ærlig, så virker det som om, at Hirka er modnet et årti siden vi sidst hørte om hende! Hun er pludselig utroligt optaget af sin rolle som helbreder, noget jeg sagtens kan huske fra etteren i serien, men det havde slet ikke nær så stor betydning for hende der. I ’Råddenskab’ er det nærmest det eneste, hun tænker på. Og det er sejt nok, jeg synes faktisk, at det er et rigtig godt karaktertræk, jeg ville bare ønske, at der var et bedre grundlag for den drejning i historien. Desuden følte jeg lidt, at hun faktisk er blevet en svagere karakter. Det var lidt som om, at hun var det man forventede, hun ville være, men slet ikke sin egen karakter. Lidt som om hun havde fået sin personlighed kortet af, hvilket nok skuffede mig lidt.

Til gengæld lærer vi flere nye, og helt vildt seje karakterer at kende, der totalt vender op og ned på historien. Det er svært at sige mere uden at ødelægge historien for andre, men jeg synes virkelig, at Siri Petterson har skabt de nye personer i menneskernes verden på den bedst mulige måde. Det kan nogle gange være irriterende at få endnu flere nye personer at holde styr på i en opfølger til en bog, men i ’Råddenskab’ må jeg ærligt indrømme, at jeg forelskede mig i samtlige nye karakterer med det samme!

Selve handlingen startede som sagt langsomt ud, fordi Hirka skulle vænne sig til en ny verden og så videre, men efter omkring 150 sider begynder der at ske mere. Plottet er virkelig anlagt godt, fordi der kommer hele tiden nye sider til historien. Jeg vil ikke afsløre dem, for det ville bare ødelægge læseoplevelsen, men du kender sikkert modellen: Først tror man én ting, så får man noget at vide, og så er alt det, man troede, man vidste, lige pludselig løgn, og det heler munder ud i en stor finale. Det er nogenlunde sådan, den er skrevet, og det virker. Alligevel vil jeg ikke sige, at det er en page-turner, fordi historien er meget… Stor. Der er meget at holde styr på hele tiden. Jeg synes egentlig ikke det er dårligt, at den er sådan, for jeg synes den er spændende og alt det, men den tager bare lige lidt længere tid at læse.

’Råddenskab’ er oversat fra norsk, og det er selvfølgelig altid spændende at se, hvordan en oversættelse er gået. Og jeg blev i hvert fald ikke skuffet, for det her er virkelig, altså, virkelig godt oversat. Det er lige før, at jeg ville have svoret på, at Siri Petterson havde skrevet bogen på dansk. Det virker personligt, og der er ikke noget humor der er gået tabt i processen. Gid alle bøger var så smukt oversat!

Jeg synes virkelig, at ’Råddenskab’ var god. Måske ikke nær så god, som etteren i serien var, men det har nok mere at gøre med, at jeg savner at lære Hirka, Rime og alle de andre at kende for første gang. Der var ikke mange ting, der skuffede mig, og jeg tror, det der gjorde den så god i mine øjne var skiftet fra Ymslanda til menneskernes verden. Så nu er spørgsmålet bare… Hvornår udkommer treeren? Jeg glæder mig!

s

Skrevet af Frida Toudal


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.