“Reckless” af Cornelia Funke

Reckless

Originaltitel: Reckless
Forfatter: Cornelia Funke
Genre:  Ungdomsbog, fantasy
Sider: 350
Oversat af:  Erik Holm
Udkom: 11. april 2011
Forlag: Politikens forlag

2 stjerner DUO

 

Hvem elsker ikke et godt eventyr, der giver et sug i maven og massere af spænding? Det gør jeg i hvert fald, men det fandt jeg ikke i ”Reckless”.

Resumé

Den 12-årige Jacob Reckless opdager en skjult, eventyrlig verden bag spejlet i hans afdøde fars hengemte arbejdsværelse. Hertil flygter han fra den virkelige verden og skaber et liv i et eventyr.

En dag opdager Jacobs bror, Will, hans hemmelighed og følger efter til den anden verden. Brutalt overfaldes han og inficeres med en mørk magi, der over tid vil forvandle Will til en goyl – et væsen med hud lavet af sten, som dræber alt, det kommer i nærheden af.
De to brødre er under pres. Jacob tager afsted for at forhindre det umulige og redde sin bror.

Anmeldelse

Reckless’ er en smuk bog. Med sin besnærende forside, der vidner om en fantastisk udbygget, eventyrlig verden – og flotte håndtegnede illustrationer til starten af hvert kapitel byder på store forventninger til en storslået fortælling.

Imidlertid skuffede ‘Reckless’ mig nærmest fra start. Bogen var svær at komme i gang med og havde en flad, springende begyndelse, der gav en utilstrækkelig helhedspræsentation. Det virker til, at Cornelia Funke havde aspirationerne – ønsket om at skrive det næste store eventyr i Harry Potters spor. Blot virker rollen påtaget, hvor jeg tror, historien havde levet bedre ført af sine egne veje.

Universet er velgennemtænkt med spændende væsner, men selve udførslen mangler spændingen, der holder dig i gang, holder dig ved gnisten. En fantasy-roman skal netop få det til at kilde i maven, så siderne nærmest vender sig selv. Jeg havde mest lyst til at lukke bogen igen for at være ærlig – eller bladre frem; der er meget lidt progression i fortællingen.

Endvidere frustrerer personernes handlinger mig konstant – de formår sjældent at gøre det rigtige, og som læser sad jeg og følte for at råbe dem om at stoppe. Til tider virker deres handlemønstre direkte obstrueret for bare at skabe et plot, en konflikt i fortællingen – som ikke var der. Karaktererne er flade og mangler de facetter, den kærlighed, der kunne give historien om de to brødre dybde.

Som læser skal man ikke konstant sidde og tænke: sådan burde historien være anderledes. Det er ærgerligt og en skam, når idéen ellers var god – men ‘Reckless’ når ikke i mål.

josefine

Skrevet af Josefine Mariendal Huus


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *