“Sådan er det altid” af Laurie Frankel

sådan er det aktid

Originaltitel: This is how it always is
Forfatter: Laurie Frankel
Genre: Skønlitteratur
Oversat af: Rane Rørdam Knudsen
Sidetal: 406
Forlag: Palatium Books
Udgivelsesdato: 5. september 2020

 

 

 

Tak til Palatium Books for anmeldereksemplaret

En historie som handler om det at være forældre og skulle takle svære situationer for at beskytte sine børn mod en omverden, der ikke altid er lige accepterende.

streg

Resumé

Claude er 5 år. Han er den yngste af Rosie og Penn’s fem sønner. Claude elsker at gå i kjole og siger, at han gerne vil være en pige, når han bliver stor. Det er ikke let at være forældre, og slet ikke når resten af verdenen ser med dømmende øjne på, hvordan dit barn går klædt. Hvordan kan man føle sig tryg ved at sende sine børn ud i verdenen, når man ved, hvor meget had der er rettet mod folk som er anderledes?

streg

Anmeldelse

Jeg havde en forventning om, at romanen var skrevet fra Claude’s synspunkt og blev derfor overrasket, da det ikke var tilfældet. Historien er skrevet i 3. person med primær synsvinkel fra Claude’s mor – Rosie. Det er en anderledes og interessant vinkel at læse forældrenes oplevelse af handlingen, i stedet for karakteren som er transkønnet.

Forfatteren, Laurie Frankel, fanger rigtig godt, alle de tanker og overvejelser forældrene gør sig, når de skal tage stilling til noget, som en femårig ikke selv kan beslutte. De vil selvfølgelig gerne gøre det, som er allerbedst for Claude, men hvordan ved de lige hvad dét er, når Claude stadig er et barn. De vil gerne beskytte hende, men de kan heller ikke bare pakke hende ind i vat og gemme hende væk fra omverden, så hun ikke oplever alle de dømmende mennesker. Laurie gør det nemt for læseren at forestille sig, hvor svær en situation Rosie og Penn står i. Især når det ikke bare er Claude, som deres beslutninger har indflydelse på. De har også fire andre børn at tage hensyn til.

En ting jeg manglede en smule, var lidt mere beskrivelse af karakterernes udseende. Det er sværere at forestille sig karaktererne uden, og når der så fx sidst i bogen er en sætning, der gør det klart at Rosie har briller, blev jeg nødt til at ændre, hvordan jeg havde forestillet mig hun så ud. Det er en lille ting, og i det store hele har det jo ikke nogen særlig betydning for historien. Jeg synes dog alligevel det var lidt mærkeligt, at der til sidst i bogen var beskrevet mere omkring familiens udseende og ikke i starten. Jeg tænker, det er et bevidst valg forfatteren har taget, da det ikke er så essentielt for historien, hvordan karaktererne ser ud.

Der bliver refereret nogle gange til Talmud og andre ting, der tyder på at familien er jøder. Der står dog intet konkret beskrevet om at de er. Jeg undrede mig lidt over, hvorfor det var med i historien, når det nu ikke har betydning for handlingen, og forfatteren ser ud til at have sorteret andre ikke-essentielle ting fra romanen.

Der er mange karakterer at forholde sig til. Dog er det selvfølgelig familien vi læser mest om. Jeg kunne især godt lide tvillingerne Orion og Rigel. De er nogle ballademagere, som altid finder på skøre ting at foretage sig, så der er aldrig et stille øjeblik omkring dem.

Penn er forfatter og fortæller hver aften en godnathistorie til de fem børn. Han startede historien allerede inden de blev født, nemlig til Rosie, den første nat de sov sammen. Det er et eventyr uden ende, som afspejler børnenes liv, om en prins ved navn Grumwald. Jeg var meget spændt på, hvordan eventyret ville udvikle sig gennem bogen og blev glad for at der til sidst i romanen, var et helt kapitel dedikeret til historien om Grumwald.

Jeg synes romanen viser rigtig godt, hvor mange ting som forældrene skal tage stilling til, og der ikke nødvendigvis altid er et hurtigt svar eller en nem løsning. Ligesom den uendelige historie om Grumwald, er der heller ikke en konklusion eller ét rigtige svar på alle deres spørgsmål og bekymringer. Alt i alt var det meget interessant at læse fra forældrenes vinkel. Det er noget som jeg ikke har prøvet før.

streg

Skrevet af Clara Juul


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *