“Skjult” af Jan Henrik Nielsen

image_pdfimage_print

Titel: “Skjult”
Original titel: Høsten
Forfatter: Jan Henrik Nielsen
Oversat af: Jeanne Hansen
Udkom: 20. marts 2013
Sider: 256
Forlag: Jensen & Dalgaard

duo 4½

 

 

 

Jeg opdagede “Skjult” ved et tilfælde, havde aldrig hørt om den før og kendte ingen, der havde læst den. Men jeg tog chancen, og “Skjult” overraskede mig virkelig.

streg

Resumé

Nanna og Freja bor sammen med deres far i en skjult bunker på en ø. Det har de gjort i årevis, lige siden sygdommen overtog verden, og både mennesker, dyr og planter døde. De må holde sig skjult, for hvis der er overlevende, vil de nok være farlige, siger deres far.

En dag vover pigerne sig op af bunkeren og ud i terrænet. Først er faren rasende, men de begynder at leve lidt over jorden. Men så bliver faren syg.
Der er ingen anden mulighed end at Nanna og Freja må tage væk fra øen og ind til den forladte by, for at finde et lille lager af medicin i deres gamle lejlighed.

Byen skulle være forladt, siger han, men hvad hvis der er andre overlevende? Vil pigerne kunne finde vej til byen, finde deres lejlighed og bringe medicinen tilbage til deres far, inden det er for sent?

streg

Anmeldelse

Historien følger Nanna og Freja på henholdsvist 12 og 6 år. Da jeg i starten af bogen fandt ud af, at de var så unge, havde jeg mine tvivl om bogens videre forløb. Var det en børnebog, jeg sad med? Dog udvikler bogens handlinger sådan, at mine tvivl om aldersgruppen forsvandt. Man skal i hvert fald være en ret hardcore seksåring for ikke at synes, at den her bog er virkelig uhyggeligt – hele temaet om sygdom og verdens ødelæggelse er i hvert fald ikke for de mindre.

Sproget i bogen er, på grund af pigernes alder, også lidt mere barnligt. Flere gange smilede jeg af Freja (6 år)’s kommentarer, som mindede mig virkelig meget om min lillesøster, da hun var på den alder. Begge piger var meget modne af deres alder, måske lidt for modne. Flere gange glemte jeg, at de faktisk var ret små. Men momenterne med barnlig opførsel, for eksempel leger de nogle gange, fik mig til at huske deres egentlige alder. Der er lidt et minus for mig, at de kan gøre så meget deres alder taget i betragtning. Det virkede en smule urealistisk.

Selve bogen er ikke særlig lang – med sine lige over 250 sider var jeg igennem den på én dag. Sproget er også ret let tilgængeligt, og derfor tager den ikke mere end nogle timer at læse. Dog er det en rigtig god fortælling, og en anden af grundene til, at jeg færdiggjorde den så hurtigt, er, at den også er meget spændende. Kapitlerne slutter flere steder så spændende, at jeg bare liiiige måtte læse ét kapitel til. Det er også overskueligt nok, for kapitlerne er ikke synderligt lange.

Alt i alt er “Skjult” en bog, jeg helt klart vil anbefale at læse. Den er på én gang hyggelig og spændende, så underholdt er man i hvert fald hele vejen igennem. Hvis du har lyst til at læse en bog, som er rimelig overskuelig, men som man kommer til at tænke over i flere dage efter, at den sidste side er vendt, er “Skjult” klart en bog, du burde overveje at læse.

streg

Sofie DUOSkrevet af Sofie Peschardt


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.