“Små påsatte brande” af Celeste Ng

Små påsatte brande

Titel: Little Fires Everywhere
Forfatter: Celeste Ng
Oversat af: Lisbet Kjær Johansen
Genre: Realistisk roman
Forlag: Hr. Ferdinand
Sider: 351
Udgivelsesdato: 19. april 2018

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

Tak til Hr. Ferdinand for anmeldereksemplaret.

Wow. ’Små Påsatte Brænde’ får siderne til at vende sig selv, og efterlader dig åndeløs.

s

Resumé

Shaker Heights er den perfekte amerikanske forstad. Alt er nøje planlagt – gadernes sirlige mønster, bemalingen af husene, selv ikke længden på græsset er overladt til tilfældighederne. Her har Elena Richardson altid hørt til. Da kunstneren Mia Warren og hendes datter Pearl flytter ind i et hus ejet af familien Richardson, begynder de to familiers liv at smelte sammen. Pearl er fascineret af det idylliske forstadsliv, hun oplever hos familien Richardson, mens Izzy, det yngste Richardson barn, forelsker sig i det spontane og uforudsigelige liv, Mia og Pearl kommer fra. Men Mias fortid er et mysterium, og da en retssag om forældremyndighed blusser op i Shaker Heights, hvor Elena og Mia finder sig selv på to forskellige sider, beslutter Elena sig for at drive Mias hemmeligheder frem i lyset en gang for alle.

s

Anmeldelse

Jeg åbnede ’Små Påsatte Brande’ med rimeligt store forventninger – og jeg blev ikke skuffet, da jeg blev fanget af historien allerede på første side.

Jeg har svært ved at sige, hvem der egentlig er hovedpersonen i ’Små Påsatte Brande’. Vi følger stort set alle medlemmer af de to familier, bogen omhandler. Udover dette findes der også få kapitler i bogen, der følger andre borgere i Shaker Heights. Derfor spiller alle karakterer, vi introduceres til, en rimeligt stor rolle i historien, og hver karakterudvikling er gået i dybden. Noget af det mest interessante ved denne bog er nemlig, at alle karakterer har flere sider til sig – og det er svært at sige, hvem der er ”god” og hvem, der er ”ond”. Derfor giver bogen en meget individuel læseoplevelse, fordi forfatteren ikke lader karaktererne give de ”rigtige” svar på de dilemmaer, bogen beskriver.

Bogens handling er usædvanligt opbygget. Historien er opdelt i en slags episoder, hvor vi følger flere handlingsforløb, der i slutningen af bogen krydser over hinanden. Det lykkes rigtig godt – især fordi alle handlingsforløb arbejder med de samme temaer, så de er bundet sammen af flere forskellige faktorer. De samme personer inddrages, de samme temaer, og de foregår (næsten) alle på det samme sted. Selvom det kan lyde forvirrende, så synes jeg virkelig det fungerede godt. Det giver også bogen mere ”taletid”, og på denne måde når handlingen aldrig at blive langtrukken eller flad.

Man skal ikke grave dybt for at finde de temaer, bogen tager stilling til. Moderrollen og familie står ganske tydeligt som hovedtemaer gennem hele bogen. Personerne i bogens forskellige udgangspunkter giver flere vinkler, og handlingen opstiller forskellige dilemmaer som ikke kun karaktererne men også læseren må overveje. Jeg kunne rigtigt godt lide, at forfatteren undersøgte temaerne ud fra så mange vinkler. Det gav både meget at tænke over, og desuden føltes bogen mere fuldendt eller gennemarbejdet – der var ikke dele, der manglede eller fyldte for lidt.

Sproget i bogen er forholdsvist enkelt og ligefremt, og på denne måde formår bogen at fortælle rigtigt meget på forholdsvist få sider, hvilket giver en meget mere intens læseoplevelse. Dette tror jeg har været nødvendigt for at holde historien i gang. Selvom jeg godt kunne have tænkt mig en lidt mere personlig skrivestil, tror jeg faktisk, at det er det simple sprog der klæder historien bedst, fordi det tillader bogen at holde sig kort og præcis, hvor der ikke er noget unødvendigt, der sænker handlingens fremdrift.

’Små Påsatte Brande’ fylder ikke meget mere end 350 sider, men Celeste Ng når at få plads til en historie, jeg ville have troet, kunne fylde det dobbelte. Jeg blev utroligt positivt overrasket, og siden jeg læste den, har jeg anbefalet bogen til alle. Historien er både bevægede og skræmte mig, og selvom det er svært at sætte fingeren på, hvad der gjorde det, synes jeg ikke, at jeg har læst noget, der minder om ’Små Påsatte Brande’ før.

s

Skrevet af Frida Toudal


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *