“Snask” af Daniel Dencik

Original titel: Snask
Forfatter: Daniel Dencik
Genre: Skønlitteratur
Sider: 368
Forlag: Politikens Forlag

Udgivelsesdato: 22 februar 2021.

 

 

 

 

 

Tak til Politikens Forlag anmeldereksemplaret.

En samfundskritisk roman, der stikker i øst og vest.

streg

Resumé

Alicia Købke er 19 år. Hun er efterkommer af guldaldermaleren Christen Købke og den yngste, der nogensinde er kommet ind på filmskolen i København. Trevor er gammel nok til at kunne være far til Alicia. Han vil gerne være filminstruktør, han ved bare ikke, hvad han skal instruere. Nu vil han score Alicia og drage tilbage med sin eneste ene ved sin side. Og en dag i Hollywood er hun blevet gravid. Kan Alicia og Trevor finde sammen? Kan de finde et fælles paradis?

streg

Anmeldelse

Nogle gange kan grænsen mellem det prætentiøse og det satiriske være så udvisket, at det er svært at vurdere, hvordan man egentlig skal opfatte den bog man sidder med i hænderne. ’Snask’ går lige på grænsen mellem at gøre grin med hovedpersonerne og samtidig skildre en verden, som for nogen måske er genkendelig, mens for os andre virker tragikomisk og helt til grin, på en yderst detaljeret og sarkastisk måde.

 

I bogen kommer vi både til København, Hollywood, Jylland og Samoa. Daniel Dencik laver nogle fantastiske skildringer af stederne, der gør, at man virkelig lever sig ind i fortællingen. Jeg har ikke haft så meget ude længsel siden jeg læste ’Snask’. Derimod stopper de gode ting også der, for hovedpersonerne Alicia og Trevor er der næppe meget godt at sige om. I nogle fortællinger vælger man at gå med en ubehagelig hovedperson, og dette kan sagtens skabe fremdrift for fortællingen. Her får man dog bare lyst til at lukke bogen og stille den ind på bagerste hylde.

 

Alicia, en ret selvcentreret ung kvinde, som kommer frem i verden på sin viden, sin attitude, og hendes evner i sengen åbenbart. Bogen kan ikke helt beslutte sig for, om sidstnævnte er en god eller dårlig ting, og veksler meget med denne i bogen. Trevor er en falleret forfatter, som er dobbelt så gammel som Alicia, men smaskforelsket, og måske definitionen på en tøffelhelt. At følge de to, mens de rejser rundt i verden og får et barn, er som at se to 10-årige forsøge at tage fra Skagen til København uden et kort eller en telefon. En katastrofe med andre ord. Det er ikke fordi, at fortællingen ikke fik et grin frem eller havde nogle gode overvejelser med sig, der var bare alt for få at dem, til at kunne opveje resten af historien.

 

Jeg må indrømme, at jeg blev ret skuffet over ’Snask’. Bagsideteksten lød lovende, om end med kraftige tråde mod Fifty Shades og et lille Hollywood eventyr. Derimod får vi serveret en fortælling, der ikke helt selv ved, hvor den vil hen, og egentlig blot er lidt pornofikseret og forvirret til tider. Bogen får 3 ½ stjerne ud af 6, da der var nogle gode øjeblikke i bogen, samt at Daniel Dencik laver nogle gode skildringer, men fortællingen gik i øst og vest.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *