“Stjålen magi” af Trudi Canavan

Stjålen magi

Original titel: Thief’s magic – Part 1
Serie: Tusindårsreglen
Forfatter: Trudi Canavan
Oversat af: Camilla Clasen
Genre: Fantasy
Sider: 272
Forlag: Tellerup
Udgivelsesdato: 22. juni 2018

 

 


Tak til Tellerup for anmeldereksemplaret.

Hvis man er tilhænger af Trudi Canavan, skal man give hendes nyeste bog et forsøg.

streg

Resumé

Tyen er arkæologistuderende og finder under en udgravning en bog, som er magisk og engang har været en kvinde. Bogen falder i de forkerte hænder, men sandheder og løgner bliver sværere at finde hoved og hale i, hvis det nu altså passer, at bogen slet ikke kan lyve, som den ellers påstår.

Rielle er en ung kvinde, som kan bruge magi; problemet er bare at kun præsterne må bruge magi, andre straffes med døden. Med livet som indsats må hun en dag erkende, at hun er faldet for kunstneren Izare, og hendes chance for at fortsætte med at male er små.

Inden længe slipper begges hemmeligheder ud, med dramatiske konsekvenser for dem begge.

streg

Anmeldelse

Trudi Canavan har igennem flere årtier skrevet utrolige og enestående bøger, som blander fortiden med fremtiden, i form af middelalder lignende samfund, hvor teknologien på en helt anden måde er i spil sammen med magi. I sin nyeste bog ’Stjålen Magi – Tusindsårsreglen 1’ gør hun det lige så flot som altid. Det som gør den her bog anderledes end hendes andre bøger er, at hun har to historier i den her bog. Som ingen forbindelse har til hinanden.

I den første del og en smule til slut, møder vi Tyen, som læser arkæologi og finder en magisk bog, skabt af en magtfuld troldmand og som består af kvinden Vella. Der er et utroligt godt sammenspil mellem hans interesser for det arkæologiske og hans evner til det teknologiske, som f.eks. Beetle, et mekanisk insekt der adlyder kommandoer. Magien spiller en lille rolle i den her del, men det passer så godt ind i den verden Trudi Canavan skaber, at det på ingen måde virker underligt eller anderledes end vores egen verden. Det føles helt naturligt.

I den anden del i midten af bogen møder vi Rielle. Ung og smuk, samt en lovende maler, kommer vi ind i en anden verden, hvor problemerne er nærmere kønsbestemte og magien er forbudt for især kvinder. Der bliver skabt en lige så god historie her og med væsentlige problemstillinger, som børn uden for ægteskab, der er passende til den tidsperiode. Den historie er i sig selv også en god historie, dog ikke med nær så meget kød på sig som Tyens historie.

Der hvor historien falder sammen, at vi igennem hele første bog ikke får nogen anden indikation om, at de to hovedpersoner vil møde hinanden eller lever i sammen tidsperiode, end da Vella fortæller, at der findes flere verdener. Er det muligt at Tyen kan transportere sig til Rielles verden? Lever de i samme tidsperiode, siden Tyen møder nogle kvinder til slut i bogen, som tager ham med? Historien havde haft et markant bedre flow i sig, hvis vi havde haft nogle indikationer, som f.eks. at de var bekendt med hinandens verdener eller bare byer, så vi som læser havde haft en idé om sammenhængene mellem de to personer.

Bogen får 3 ½ fordi at Trudi Canavan er en dygtig forfatter som skaber gode universer, men knap så gode cliffhangere, hvilket gør at interessen for bog to er faldet drastisk.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *