“Syng, levende og døde, syng” af Jesmyn Ward

syng, levende og døde

Original titel: Sing, unburied, sing
Forfatter: Jesmyn Ward
Oversat af: Birgitte Steffen
Genre: Skønlitteratur
Sider: 304
Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelsesdato: 9. maj 2018

DUO 6 stjerner

 

 

 

Tak til Hr. Ferdinand for anmeldereksemplaret

Der er ingen, som ikke burde læse den her bog, for den går lige i hjertet med dens tusinde budskaber, tanker og drømme.

streg

Resumé

Jojo og hans lillesøster Kayla bor hos deres bedsteforældre Mam og Pop ved kysten i Mississippi. De ser nogle gange deres mor Leonie, som kæmper med sit eget stofmisbrug og mindet om sin døde bror. Mam er syg af kræft og Pop forsøger at styre husholdningen og lærer Jojo, hvordan man er en mand. Da børnenes hvide far bliver løsladt fra fængslet, tager Leonie på en farefuld og løfterig færd med børnene og en ven på tværs af staten.

streg

Anmeldelse

Sjældent har en bog tryllebundet mig så meget, at jeg glemte både tid og sted, som ’Syng, levende og døde, syng’ har gjort. Fortællingen om splittede og ødelagte familier er sjældent et kønt bekendtskab, men bl.a. sorg og svigt, flyder drømme og tanker fra Jojo og hans familie, som gør verden til et sted med lys i mørket, selvom det blot er en svag flamme.

Det, som gør den her bog så utrolig fantastisk og enestående er dens historie. Fortællingen er set før; fraværende mor, sygdom, en hårdt arbejdende dreng på vej til at blive en mand, samt fordomme og had fra politiets side. Det, som gør, at ens hjerte brækker over i tusinde stykker er, at efter flere sider hvor du har glemt alt andet, så bliver du hevet tilbage til virkeligheden, når der dukker en lille ting op, som gør at det går op for dig at historien finder sted i nutiden. Den er ikke fra Jim Crows årene eller fra før det endda, men nu med Gameboy og TV, og i virkeligheden er det det, som ryster én ind til benet. For så kommer historien lige pludselig så meget tættere på en.

Jesmyn Ward tager udgangspunkt i en kort periode i sin bog, men får det til at strække sig over flere år på den mest elegante måde, så det føles som om det selvfølgeligt er helt naturligt, hvordan de omgås og fortæller om deres fortid, præcis hvor vi har brug for, at de gør det. Derudover er der plads til alle karakterne. Man hører alle deres sorger og kvaler, deres fejl og mangler og deres smukke sider, som kun kan komme frem, når de bliver fortalt af en, der elsker dem.

’Syng, levende og døde, syng’ er en smuk og poetisk bog, som knuser dit hjerte, men også sørger for at fylde det op med al den kærlighed, den overhovedet kan, som du kan bære med dig for evigt. Den får 6 stjerner, fordi at noget smukkere og mere grusomt næppe har set dagens lys, og fået trukket os med tilbage til dens verden nede i mørket.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *