“The Martian” af Andy Weir

image_pdfimage_print

The Martian

Originaltitel: The Martian
Forfatter: Andy Weir
Forlag: Dreamlitt
Genre: Science Fiction, moderne robinsonade
Sider: 369
Udgivelsesdato: 7. oktober 2015
Oversat af: Hanna Lützen

DUO stjerner III

 

 

 

 

‘The Martian’ er en bog, der på mange måder handler om alt andet end en Marsrejse. På samme tid er det en bog, der leger med tanken om rumrejser og Ares-missioner!

streg

Resumé

Ares 3 er den tredje mission til Mars. Et erfarent team tager af sted, men intet går som forventet. En storm tvinger besætningen til at efterlade den – formodede døde – Mark Watney, mens de selv tager flugten. Dog viser det sig, at Mark ikke er død.

Mere end 500 ‘sole’ må Watney opholde sig på Mars, men en tilsyneladende uudtømmelig kilde af humor og opfindsomhed hjælper Mark godt på vej.

streg

Anmeldelse

‘The Martian’ minder på mange måder om en moderne Robinson Crusoe. Vi har en mand, der er strandet på en ”øde ø” (i dette tilfælde en øde planet), en mand, der er tabt af omverdenen. Det er han bare ikke så længe. Mark Watney er en yderst opfindsom mand, der bruger sin humor som drivkraft. Watney driver ikke bare sit eget liv på Mars – han trækker hele historien.

Efter først at have læst bogen, og sidenhen set filmen, er jeg ikke i tvivl om, at det er vores hovedperson, der er den primære page-turner-faktor i bogen. Det er en fornøjelse at læse. Man føler lynhurtigt med Mark, man beundrer ham for hans praktiske løsninger og man føler hans sorg. Det er fantastisk beskrevet! På mange måder kunne ‘The Martian’ have foregået et hvilket som helst sted, men at det lige er Mars, leder tankerne hen på, hvor langt man måske kan være – teknologisk set – om få år. For bogen er ingen science fiction, der foregår 1000 år ud i fremtiden – den foregår nærmest nu!

Jeg kom også til at sætte filmen i perspektiv til noget, der er meget aktuelt i 2016. I bogen sætter man alt ind for at redde en enkelt mand strandet på Mars. Jeg kom til at tænke på, hvor mange fattige, sultende mennesker, man i princippet kunne have reddet med de penge, der blev sat af – men det er blot en lille sidetanke …

Mange, der har læst bogen, har skrevet om de første tres sider, der kan være svære at komme igennem. Det er tydeligt, at det er en klog forfatter vi har med at gøre, og den første femtedel af bogen er da også meget teknisk. I løbet af bogen ryger teknikken dog mere i baggrunden, og selve historien kommer til at betyde mere, kommer til at udfylde en større rolle.

Alt i alt er det en rigtig fin bog, der havde fået topkarakter, hvis der havde været mere end hovedpersonen til at trække historien op, samt hvis de første tres sider havde været færre.

streg

Skrevet af Mia Cecilie Pedersen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.