“Tretten måder at se på” af Colum McCann

Tretten måder at se på

Originaltitel: Thirteen ways of looking
Forfatter: Colum McCann
Genre: Roman

Udgivelsesdato: 17. maj 2016
Sidetal: 267
Forlag: People’s press
Oversat af:
Claus Bech

DUO stjerner 3,5

 

 

 

 

Det er en lidt speciel bog, da den er opdelt i 4. En roman og 3 små historier i samme bog. Jeg har ikke læst andre bøger, der er skrevet på samme måde. Det er lidt underligt, men jeg kan faktisk godt lide det.

streg

Resumé

Den pensionerede dommer J. Mendelssohn vågner op en morgen, mens sneen falder uden for hans vindue. Han beslutter at invitere sin søn til frokost på sin yndlings restaurant. Nogle timer senere sidder kriminalbetjentene og ser overvågningskameraerne igennem for at finde ud af, hvad der skete inden de fandt Mendelssohn død uden for restauranten. Var det en ulykke, overfald eller var han bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Betjentene bliver nødt til at finde den lille detalje, der afgører det.

streg

Anmeldelse

Det er en meget anderledes bog, da den er opdelt i 4. En roman og 3 små historier i samme bog. Jeg har ikke læst andre bøger, der er skrevet på samme måde, så det er lidt underligt, men jeg kan faktisk godt lide det. Jeg forventede at de 4 historier hang sammen, men det gør de ikke, og det er lidt ærgerligt efter min mening.

Colum McCann skriver meget detaljeret og har et flydende og let sprog. Bogen er skrevet i både 3. person og jeg-fortæller.

Den første del hedder ’Tretten måder at se på’ ligesom selve bogen, og er romanen. Hvert kapitel starter med en lille del af digtet ’Thirteen Ways of Looking at a Blackbird’ af Wallace Stevens. I starten læser man historien fra Mendelssohns side, men på et tidspunkt læser man også fra kriminalbetjentenes, og det er lidt underligt, for når man læser fra betjentenes side er Mendelssohn død, og så læser man næste kapitel fra Mendelssohns side, hvor han stadig er i live. Det giver lidt en effekt af at man hopper frem og tilbage i tiden, og det synes jeg virker rigtig godt.

Jeg synes romanen bringer lidt debatten i gang i forhold til, at vi er overvågede hele tiden. Der er overvågningskameraer i næsten alle butikker og restauranter i dag. Selv vores mobil kan aflyttes, hvis det skulle være nødvendigt. Det er lidt uhyggeligt at tænke på synes jeg, men samtidig er det også lidt betryggende på en måde at vide, at der næsten altid er et vidne, hvis der sker en ulykke eller kriminel handling. Selvom der ikke står direkte noget om det i bogen, synes jeg stadig man kommer til at tænke over det.

Den anden del hedder ”Hvad er klokken nu, der hvor du er” og er en meget kort 13 siders historie om en forfatter, der er ved at skrive en nytårsnovelle til en avis. Man følger hans proces fra en tanke, til at han har en sammenhængende historie. Det er sjovt at læse, hvordan forfatteren tager beslutninger om, hvad personerne i historien skal sige, gøre og hvilke konsekvenser hver handling har. Han har en masse overvejelser om hovedpersonernes baggrund, selvom det ikke har så meget at gøre med selve novellen. Jeg fik lidt et indtryk af at forfatteren i historien, skal forestille Colum McCann selv i hans arbejdsproces.

Den tredje del hedder ”SH’KHOL” og er ét langt kapitel på 38 sider, den er dog inddelt i små afsnit. Den handler om en mor, der har adopteret en døv dreng, som også er psykisk syg. Man følger historien nogle år senere, hvor drengen er blevet 13 år. En morgen vågner moren op og kan ikke finde ham. Man kan virkelig føle hendes bekymring for drengen. Jeg blev selv helt bekymret, for om han ville blive fundet i live. Jeg kan godt lide, hvordan den er opdelt, da den er meget overskuelig i forhold til en almindelig roman med meget lange kapitler.

Den sidste del er også ét langt kapitel inddelt i små afsnit. Den handler om en gammel nonne, som ser en mand i tv. Hun genkender ham, som sin kidnapper og voldtægtsmand fra 37 år tidligere. Resten af historien handler om hendes svære valg, mellem at skulle tilgive ham eller anmelde ham for hans forfærdelige handlinger. I starten kunne jeg slet ikke forstå, at hun overhovedet overvejede ikke at melde ham til politiet, men efter lidt tid begyndte jeg bedre at kunne forstå hendes tvivl. Denne historie er den, jeg bedst kunne lide i bogen. Den er meget intens, og den gamle nonne er meget modig ved at turde at stille sig op foran sin tidligere mishandler.

Jeg synes bogen er lidt svær at anmelde, som en samlet bog, for der er dele af den, jeg er helt vild med, men andre dele der ikke siger mig så meget. Jeg synes at romanen, som er den første del er lidt kedelig, fordi man næsten kun læser om Mendelssohns holdninger omkring alt og alle. Jeg er enig i noget af det han tænker, men jeg kan ikke rigtig sætte mig i hans sted, da han er en gammel mand, og jeg tror at det er grunden til, at jeg står lidt af. Til gengæld synes jeg at den sidste historie med Nonnen, er virkelig spændende.

Alt i alt synes jeg, at det er en god bog, selvom jeg nok ikke kommer til at læse den igen.

streg

Skrevet af Clara Juul


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *