“Vi andre bor her bare” af Patrick Ness

image_pdfimage_print

Vi andre bor her bare

Titel: The rest of us just live here
Forfatter: Patrick Ness
Oversat af: Elisabeth Kiertzner
Genre: Ungdomsroman
Forlag: Gyldendal
Sider: 263
Udgivelsesdato: 10. november 2016

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

’Vi andre bor her bare’ er edgy, anderledes og en lille bitte smule poetisk. Og så er den virkelig, virkelig god!

s

Resumé

Hvad hvis du ikke var den udvalgte?

Det er Mikey ikke. Han er ikke en af indie-kidsene, der bekæmper zombier, vampyrkonger eller hvad end det der blå lys er for noget. Han vil bare bestå afgangsprøven og komme ud af byen. Og måske kysse Henna.

‘Vi andre bor her bare’ er en surrealistisk roman, der næsten kunne have foregået i vores verden. Den handler om at være normal… Men også om det stik modsatte.

s

Anmeldelse

Lad mig begynde med at sige, at det her er en af de særeste bøger, jeg nogensinde har læst. Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle forvente, da jeg begyndte, men jeg havde godt nok ikke forestillet mig, at ’Vi andre bor her bare’ skulle være så genial og så god. Den er helt klart en af de bedste bøger, jeg har læst i år.

Mikey er hovedpersonen i ’Vi andre bor her bare’ og han er normal. Han er ikke en af indie-kidsene, og er egentlig meget tilfreds med det. Han vil gerne bare være normal. Men ingen kan være helt almindelig, og det er Mikey heller ikke. Han har OCD – han vasker hænder otte gange i timen og bliver fanget i loops, som han ikke kan komme ud af. Jeg var lidt skeptisk over for Mikey i starten, for jeg syntes ikke, at han virkede som en særligt spændende hovedperson, men han udvikler sig gennem historien til en meget kompleks karakter, og efter at have læst bogen, så synes jeg virkelig, at han bærer historien på en god måde. Man skulle måske tro, at det er svært at passe en indviklet karakter ind som hovedperson i en indviklet historie, men det er måske noget af det, der trækker bogen op på det niveau, den er på.

Mikey bærer dog ikke hele handlingen selv. Hele vennegruppen, som bogen følger, ja, faktisk alle karaktererne, er virkelig det, der gør bogen særlig. Jeg er vild med alle de mærkelige, normale personer, som Patrick Ness har skabt. Det er en karakterdrevet historie, for uden alle menneskernes særheder havde vi stået med en meget tom historie.

Noget af det sejeste ved bogen er nok måden, den er sat op på. Hvert kapitel bliver startet med ”den egentlige historie” – det, som de fleste ville have skrevet om, altså indie-kidsene. Der står hvad der sker med det mærkelige blå lys og zombie-hjortene, hvorfor indie-kid Finn dør og så videre, og derefter kommer hele resten af kapitlet, der handler om de normale mennesker. Det er altså virkelig sjovt, fordi så ser man ligesom historien fra to sider. Først så hører man hvad der egentlig sker, og så ser man hvad de andre tror, der sker. Og det ville jo være synd ikke at høre lidt af indie-kidsenes historie, nu når den er så dramatisk.

Handlingen i den historie, som vi følger (almindelige mennesker) er slet ikke så dramatisk som den, der er i starten af hvert kapitel (indie-kids). Det handler om venskab, fremtidsdrømme og en dreng, der kæmper mod sit hoved og sin succes-drevne mor. Det lyder lidt som plottet på tusind andre ungdomsbøger, men det er det bare ikke. Altså, denne her er åbenlyst sat i en dystopisk verden, men hele idéen er bare så unik, at når man først har læst bogen, så kan man slet ikke se, hvorfor man skulle sammenligne den med andre. Når det er sagt, så minder den mig ret meget om en surrealistisk udgave af Stephen Chboskys ’Fordelene ved at være en bænkevarmer’.

’Vi andre bor her bare’ er en meget hurtigt læst bog. Både fordi den ikke er længere end lidt over 250 sider, men mest fordi den virkelig er en page-turner. Spørg mig ikke hvorfor – Det er ikke fordi, at der er særligt meget kærlighed med, for det er der virkelig ikke. Jeg tror igen, at det er karaktererne i bogen, der er lidt magiske. Man vil simpelthen bare gerne se, hvad der sker med dem. Og naturligvis det smukke, smukke sprog, som bogen er skrevet i. Det er en liiiiille smule poetisk, men egentlig bare enkelt og viiiirkeeeliiiig gooooodt. Jeg elsker, elsker, elsker, Patrick Ness’ skrivestil. Og selvfølgelig også ros til oversætteren for at beholde magien i den danske udgave.

Jeg kan helt sikkert anbefale den her bog til ALLE. Jeg ville først sige til den, der er træt af alle de sukkersøde, romantiske bøger, men når jeg nu tænker over det, så tror jeg heller ikke, at romantik-elskere ville blive skuffede af den her bog. Ikke, at der er meget romantik i, for det har jeg jo allerede lovet, at du ikke vil finde, men fordi, at ’Vi andre bor her bare’ er så edgy og sej og eftertænksom og anderledes og god, god, god. Jeg kunne snakke meget mere om, hvordan temaerne i bogen er relevante i dag, samtidigt med, at de også passer til historien, men jeg synes egentlig bare, at du selv skal læse det, fordi at… Bogen er god. Bare læs den.

s

Skrevet af Frida Toudal


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.