“Vi er brødre” af Iben Mondrup

Vi er brødre

Original titel: Vi er brødre
Forfatter: Iben Mondrup
Genre: Historisk roman
Sider: 552
Forlag: Gyldedal

Udgivelsesdato: 28. september 2018

DUO stjerner III

 

 

 

 

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret.

Et vellykket portræt af en familie under krigen og efterkrigstiden.

streg

Resumé

’Vi er brødre’ er en fortælling om en splittet familie i efterkrigstidens Danmark, hvor samfundet ændrer sig drastisk. Vi følger de to brødre Jens og Poul, som vokser op i årene efter 2. verdenskrig, hvor farens rolle under krigen stadig præger hele familien.

streg

Anmeldelse

Iben Mondrup har skrevet et gennemført portræt af en families liv efter krigen, hvor faren har været sendt afsted, moren er mærket af faderens tungsind og de to unge drenge må finde deres egen vej i livet. Selve situationen er ikke speciel, den var daglig kost for mange danskere under krigen, men Iben Mondrups skrivestil gør, at man sluger historien med hud og hår, som havde man aldrig læst noget lignende.

Historien foregår i et langsomt og roligt tempo, fyldt med detaljer og alting er vigtigt nok til at komme med i historien. Vi oplever verdenen igennem sønnerne og ser livet efter og under krigen igennem et barns øje fra hjemmefronten. Alle de skeletter som er i skabene hos folk, bliver langsomt taget ud selvom alle forsøger at tysse dem ihjel.

Vi møder en del mennesker undervejs i fortællingen, som både hjælper vores hovedpersoner videre i livet, men også bremser deres udvikling, på den måde som kun fremmede voksne kan for børn. Vi bliver introduceret for et helt fællesskab indenfor meget få sider, og det fællesskab spiller en stor rolle hele vejen igennem. De forskellige karakterers personligheder spænder vidt og bred, hvilket kun gør historien bedre, fordi at der kommer så meget naturligt modspil til hovedpersonerne.

Det, som gør historien så fantastik og utrolig er, at man oplever krigen på hjemmefronten. Hvordan børn bliver påvirket i små, lokale familier. Hvordan lysten til at blive en mand ændrer sig, og hvordan man så ung kan få så meget had ind under huden, pga. noget som slet ikke burde kunne skabe sådan en katastrofe.

’Vi er brødre’ får 5 stjerner ud af 6 stjerner, fordi det er en rigtig god bog med en rigtig god vinkel. Niveauet er langsomt og roligt, hvilket både kan være godt og dårligt i forhold til læseren. Skrivestilen gør den bestemt værdig at kigge nærmere på, for det er få, som kan skildre så godt et portræt af den almene dansker. den måde at forfatteren har haft en tankegang og så døde den jo længere ind man kom. For starttanken som man godt kan fornemme i begyndelsen af bogen virker lovende og får en til at holde spændingen, men igennem de sidste kapitler forsvinder den tankegang fra historien og den bliver mere meningsløst at læse.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *