“Vi er kortvarigt smukke på jorden” af Ocean Vuong

image_pdfimage_print

vi er smukke

Original titel: On earth we’re briefly gorgeous
Forfatter: Ocean Voung
Genre: Skønlitteratur
Oversat af: Caspar Eric

Forlag: C & K Forlag
Sider: 288
Udgivelsesdato: 12. maj 2020

 

 


Tak til C & K Forlag for anmeldereksemplaret.

En poetisk bog, der tager læseren med op under skyerne.

streg

Resumé

Da sønnen Lille Hund skriver brevet, er han sidst i tyverne og finder igennem det en familiehistorie, som begyndte før han blev født, i Vietnam. Det bliver en indgang til dele af morens liv, som Lille Hund aldrig har kendt til, og fører til en uforglemmelig indsigt for ham.

streg

Anmeldelse

Det er svært at beskrive ’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’. Der findes ikke ord, som er stærke nok til at beskrive de følelser, bogen vækker i en. For hvor titlen på poetisk vis opsummerer morens historie, er jeg endnu ikke stødt på noget der tilnærmelsesvis fanger, hvad bogen har betydet for mig, og hvordan den har påvirket mit syn på verden.

Man kan godt fornemme, at Ocean Vuong er en poet, for bogens opbygning vidner om, hvordan tanker og idéer kan forsvinde op under skyerne. Den røde tråd er der altid, men Vuong formår at tage læseren med ud på små rejser, mens han samtidig formår at male et større billede. Hver ny, lille sætning føles som et eventyr, der er dømt til at knuse dit hjerte. For virkeligheden er rå hos Vuong, og der er ingen lykkelig slutning i hans virkelighed.

Vi svinger imellem den rå virkelighed og små øjeblikke. Had- og kærlighedsforholdet mellem Lille Hund og hans mor er flettet så tæt sammen, at det er umuligt at føle det ene uden det andet. Det ene øjeblik griner man, så man får ondt i siden og det næste lægger man bogen fra sig, fordi det gør for ondt at forstå hovedpersonernes virkelighed. Hvordan en verden kan være så hård, kold og fyldt med kaos, og de stadig formår at leve videre. Den rå skildring af Lille Hunds følelser for sin familie viser et utroligt talent for at balancere på en knivsæg. Det er aldrig hverken for meget eller for lidt, vi får at vide.

’Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ får 6 stjerner ud af 6 mulige, fordi mindre ikke kan gøre det, og var det muligt fik den endnu mere. Det er en fortælling, man tager med sig videre i livet, og som bør læses flere gange, hvor end man selv befinder sig i livet. Fordi vi er alle kortvarigt smukke her på jorden, nogle gange uden at vide det.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.