“Winger” af Andrew Smith

Winger

Titel: Winger
Genre: Ungdomsbog,
Forfatter: Andrew Smith
Sprog: Engelsk
Udgivelsesdato: 14. maj 2013
Sider: 439
Forlag: Simon and Schuster

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

‘Winger’ er en sjov, ærlig og indsigtsfuld fortælling om teenagedrengen Ryan-Dean. Bogen er helt igennem fantastisk, og jeg kan ikke anbefale den nok.

streg Resumé

Ryan-Dean er fjorten år og går på kostskole i en årgang, hvor alle hans klassekammerater er 16. De ser ham alle som et lille barn – også Annie, som han har været forelsket i siden de mødtes.

Da Ryan-Dean får lavet noget ballede, bliver han huseret i ”Opportunity Hall” sammen med alle de andre ballademagere, og frygter lidt for, at hans nye værelseskammerat vil tæve ham, hvis han skal ud og tisse om natten.

Til trods for det er Ryan-Dean en helt almindelig junior i high school – hans hormoner gør, at han synes, alle piger på planeten er hotte, hans mor er pinlig, han spiller rugby, hans lærer er lidt for glad for fallossymboler, og så er hans livs kærlighed fuldstændig uopnåelig – eller er hun?

streg Anmeldelse

‘Winger’ og Andrew Smiths bøger har fået utrolig mange gode omtaler i anmeldelser og på BookTube, som jeg elsker at se. Derfor var jeg rigtig spændt på at se, om ‘Winger’ levede op til mine forventninger.

Bogens præmisser alene er lige noget for mig – en kostskole! Jeg ved ikke, hvad det er med bøger, der foregår på kostskoler, men der er virkelig noget specielt over dem, som jeg elsker. Måske er det det med, at der ingen forældre er til at bestemme? Eller også er det det, at der næsten altid opstår uigengældt kærlighed, og det er endnu mere intenst, når de bor sammen.

‘Winger’ er skrevet i et sjovt og originalt sprog. Ryan-Dean benytter sig tit af udtryk med en masse bindestreger som for eksempel da han umiddelbart efter en virkelig uheldig skade til rugby skal gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen, og hans plaster falder af: ”This, of course, made the guard think that I was some kind of black-tar-heroin-cakes-or-whatever-the-fuck-you-call-them-Band-Aided-to-my-ballsack-smuggler”

Ryan-Dean er enormt selvkritisk og uden at tælle tror jeg i hver fald, han kaldte sig selv en varierende form for loser eller skinny-ass loser mindst 40 gange. Han roder sig selv ud i nogle virkelig uheldige og tåkrummende situationer, og hans evendige kommentarspor med bemærkninger som crap, I am such a loser, og oh yeah bidrager til, at det er umuligt ikke at komme til at fnise mindst et par gange.

‘Winger’ er den genre, der på engelsk hedder contemporary. Det er en bog, der foregår i nutiden og ikke har nogle overnaturlige elementer eller andet. Derfor var det for mig utrolig let at sætte mig i Ryan-Deans sted – også selvom han er af det modsatte køn. Det hele er så realistisk, at man føler, der vitterligt kunne være en fyr et eller andet sted i verden med præcis det liv, Ryan-Dean har.

Det var sjovt at læse en bog fra en drengs perspektiv. Eller, det har jeg gjort mange gange før, men Ryan-Dean er anderledes end mange andre mandlige hovedpersoner. Han er en fjortenårig, hormonel fyr, som synes, at alle hunkønsvæsner, hans øjne beskuer, er hotte og lige til at fantasere over – også selvom han er dybt forelsket i en anden pige.

Ryan-Dean er også en tegner. Derfor er der små tegneserier, cirkeldiagrammer og grafer, der hører til det, han skriver om – igen er det ofte noget med en lækker pige. Tegningerne tilføjer noget anderledes til bogen.

Som nævnt tidligere er ‘Winger’ en virkelig sjov bog. Jeg sad flere gange med et kæmpe banangrin, og flere gange end jeg egentlig har lyst til at indrømme grinede jeg højt. Bogen har virkelig en feel-good-vibe gennem hele historien … indtil de sidste par sider. Jeg vil ikke sige andet end, at det er et af de største plot-twists jeg nogensinde har læst, og at jeg læste de sidste par kapitler færdige med en boks Kleenex ved min side.

streg Sofie DUO

Skrevet af Sofie Peschardt


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *