“24 gode gerninger” af Jenny Fagerlund

24 gode gerninger

Original titel: 24 goda Gärningar
Forfatter: Jenny Fagerlund
Genre: Skønlitteratur
Sider: 300
Oversat af: Rane Rørdam Knudsen
Forlag: Palatium books
Udgivelsesdato: 1
. oktober 2019

 

 

 

Tak til Palatium Books for anmeldereksemplaret.

’24 gode gerninger’ er en god julebog, som indeholder en god mængde julestemning, glæden ved at glæde andre og at finde sig selv igen.

streg

Resumé

For 2 år siden mistede Emma sin mand. Hun har svært ved at komme videre og finde meningen med livet igen. Specielt juletiden er en meget hård tid. Emma driver en lille butik med brugskunst og boliginteriør, men hun har ikke haft glæden ved butikken længe, særligt efter at hendes mand døde, og det har en betydning for butikkens økonomi. Hendes familie synes, hun skal have en hobby, og en dag på vej hjem støder hun ind i en ældre mand, som har brug for hjælp. Der fødes en idé i Emma – hun vil gøre 24 gode gerninger i løbet af de næste 24 dage i december. Dette betyder, at hun møder en lang række fremmede, som på forskellig vis har brug for en god gerning.

streg

Anmeldelse

Jeg var lidt spændt på, hvad jeg ville få i ’24 gode gerninger,’ og jeg havde lidt blandet forventninger til bogen. Jeg blev ikke overrasket over, hvad jeg fandt ud af. Den var lige, hvad jeg havde forventet. Bogen indeholder en blandet stemning af julehygge, sorg og kærlighed i form af venskaber og familie. Det fungerede rigtig godt og sætter rammerne for at være en god julebog, uden at det hele bliver for sukkersødt og overhældt af julen.

Vi følger Emma igennem hele bogen. Vi ved, at hun har mistet sin mand, og man kan tydeligt mærke, at hun har trukket sig fra livet, sin familie og sig selv. Hun bærer meget på sorgen over at have mistet, og særligt i juletiden kan det fornemmes på hende, da det hele skete for 2 år siden ved juletid. Familie har indtil nu ladet hende være og lade hende prøve at komme videre selv, men nu, da søsteren har mistet sit arbejde, skal der ske ting og sager. Jeg kan godt lide indsparkene, de andre personer kommer med, og som vi møder hen af vejen i bogen, dog særligt i starten, fordi man skal lige i gang med Emma. På grund af hendes sorg bliver hun hurtigt trist og kedelig at følge.

Heldigvis sker der en tydelig ændring med hende undervejs. Hun finder nye bekendtskaber, som gør, at hun får øjnene op for, at hun ikke kan blive ved med at leve i fortiden og skal til at gøre noget, som giver indhold. Derfor starter hun de 24 gode gerninger, som er en idé, jeg faktisk godt kan lide og som alle måske burde tænke lidt over, ikke bare til jul men hele tiden. Det behøver ikke være store ting, som det heller ikke er i bogen, og det fungerer godt, og jeg kunne relatere mig til det hele vejen igennem.

Bogen indeholder et ret tydeligt tema om at komme videre og genfinde sig selv, efter at man har oplevet en dyb sorg. Det er først længere inde i bogen, at man finder ud af, hvor dyb den egentligt stikker, men derfor er det fedt at se udviklingen hos Emma blandet sammen med en god julestemning. Og da kapitlerne er opdelt efter datoer, kan man sagtens få den til at strække over en hel måned og læse et kapitel hver dag i december. Det synes jeg var en sjov detalje, hvis man kan lade den ligge så længe.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *