“30 kilometer i sekundet” af Andrew Smith

30 kilometer i sekundet

Originaltitel: 100 sideways miles
Forfatter: Andrew Smith
Forlag: Høst & Søn
Genre: Ungdomsbog
Sider: 276
Udgivelsesdato: 2. juni 2016
Oversat af: Kim Langer

DUO stjerner III

 

 

 

 

Andrew Smith startede med ’Græshoppejunglen’, en vanvittig og fantastisk roman. ’30 kilometer i sekundet’ er endnu en bog, der formår at være lige så vanvittig på trods af mangel på halvovernaturlige væsener.

streg

Resumé

Da Finn Easton var syv år gammel, fik han en hest i hovedet. Ganske bogstaveligt. Han mistede sin mor og fik selv epilepsi. Nu går han på Burnt Mill Creek Highschool, er bedste venner med Cade Hernandez og gør alt op i kilometer. Der er intet der hedder timer eller dage: det hele foregår med tredive kilometer i sekundet (desuden er Finn ikke meget for at skrive tal med tal – han foretrækker talord!)

streg

Anmeldelse

Andrew Smith blev kendt, da han udgav ’Græshoppejunglen’. Den var så tilpas weird og fyldt med forunderlige tanker, at man ikke kunne lade være med at holde af den. Nu er ’30 kilometer i sekundet’ udkommet, og selvom den er en anelse mere realistisk end sin forgænger (men ikke helt realistisk … ) er den stadig fyldt med den samme humor og sjove idéer. Bogens forside var, hvad der først fangede mig; en flyvende hest. På daværende tidspunkt var jeg endnu ikke klar over, at den var død. Hesten viste sig at få en central rolle, og man må sige, at forsiden passer godt til historien!

Titlen passer ligeledes fantastisk fint til handlingen, og alligevel irriterer den mig … Undervejs i bogen forklarer vores hovedperson, Finn Easton (der forresten kan findes i endnu en bog; nemlig Finn Eastons egen fars bog, der er stærkt inspireret af en vis epileptiker-dreng), at han altid tyer til talord, og ikke tal skrevet med – tal. Derfor irriterer det mig, at den danske såvel som den engelske titel er skrevet med tal og ikke bogstaver.

Bogen er ganske ungdommelig og tydeligt præget af, at det er et par tøseglade drenge med diverse teenageproblemer (såsom; Hvad sker der, når et kondom overskrider udløbsdatoen (et spørgsmål der faktisk har en ganske central rolle)), der er hovedpersoner. Generelt er det et persongalleri fyldt med karismatiske karakterer, der alle har sine finurligheder.

For mig blev slutningen en smule for forhastet. Bagsideteksten lovede for meget, og det, jeg troede var den centrale handling, blev noget, jeg ventede på i lang tid. Først helt til sidst kom det, og det var desværre ikke så veludført som jeg havde håbet. Det virkede en smule som om, at man bare skulle have afsluttet bogen.

Alt i alt er det en bog, der på den ene side virker ganske ligegyldig og fyldt med bras, mens den på den anden side giver et syn på livet, de færreste nok har, og beskriver nogle følelser på en helt speciel måde. Det er nemlig det, Andrew Smith kan – han fanger en læser, får denne til at grine hele tiden, og til sidst bliver man mindet om, at der faktisk er noget, der hedder livsråd – og dem bliver der delt ud af mellem linjerne!

streg

Skrevet af Mia Cecilie Pedersen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *