“4-3-2-1” af Paul Auster

4321

Original titel: 4-3-2-1
Forfatter: Paul Auster
Oversat af: Rasmus Hastrup
Genre: Skønlitteratur
Sider: 967
Forlag: Lindhardt & Ringhof

Udgivelsesdato: 24. maj 2017

DUO 6 stjerner

 

 

 

Tak til Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplaret

Paul Auster leverer et mesterværk i form af Archibald Ferguson, en jødisk immigrant i New Jersey i 1950’erne.

streg

Resumé

Archibald Ferguson fødes i 1947 på et hospital i New Jersey. Samtidig med at Ferguson bliver født, så bliver hans familie splittet i fire. Bogen beretter om alle de fire versioner af Ferguson, som hver har deres liv, men som alle falder for den dragende Amy Schneiderman.

streg

Anmeldelse

Det eneste minus ved ’4 3 2 1’ er at den er for tung at tage med i badekarret. Den er lidt farlig at tage med i bussen, erfarede passageren foran mig. Så medmindre du har en rullekuffert at have den i, så er det mest optimalt at læse den derhjemme.

Der er mange ting at sige om ’4 3 2 1’. Alt for mange ting, for der sker så mange ting. Der findes en talemåde som hedder, ”En læser har ikke et liv. De har mange.” Det skal forstås på den måde, at man får flere liv, jo flere bøger man læser. I det tilfælde, så får du ikke bare endnu et liv med Paul Austers ’4 3 2 1’. Der findes faktisk ikke et ord for den oplevelse, man får ved at læse ’4 3 2 1’. Hovedpersonen, Ferguson, oplever så meget og møder så mange. at man faktisk skal læse bogen for at kunne forstå, hvordan hans liv, kan føles som et helt dusins menneskers liv.

Hvis man har læst John Irving, specielt ’I en person’, så kender man til konceptet om at man følger et menneske igennem hele dens liv, hvor du ikke bare følger deres vej, men også deres tanker og forfatterens evne, til at presse så meget information om det år ind og alt det imellem.

’I en Person’ gav jeg 5 stjerner. Men hvis man skal sammenligne Paul Auster og John Irving, så hedder det 1-0 til Paul Auster. Den er suveræn i at opretholde en interesse for et ungt menneske, mens man lever sig fuldstændig ind i den verden Ferguson lever i. ’4 3 2 1’ får 6 stjerner, fordi det er en stor(slået) bog.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *