“Alias Grace” af Magarat Atwood

Alias Grace

Original titel: Alias Grace
Forfatter: Margaret Atwood
Oversætter: Lene Støvring
Genre: Skønlitteratur
Sider: 550
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesdato: 13. oktober 2017

DUO stjerner 4

 

 


Tak til Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplaret.

’Alias Grace’ er en meget anderledes fortælling. Jeg skulle et godt stykke ind i den, inden jeg helt blev fanget af historien og Grace, men da skete, indbød den på en spændende og unik fortælling.

streg

Resumé

Grace Marks idømmes livsvarigt fængsel for at være medskyldig i mordet på sin arbejdsgiver og husholderske. Men Grace kan intet huske og siger kun i retten hvad hun er blevet fortalt at sige. Mange er derfor af den opfattelse, at hun er sindssyg eller ondskabsfuld. En dag møder hun Simon Jordan, som er specialist i mentale lidelser, og sammen gennemgår de hendes livshistorie stykke for stykke, for at se om han kan hjælpe hende.

streg

Anmeldelse

Jeg kunne rigtig godt lide ’Tjenerindens fortælling’, som jeg startede ud med at se serien af. Jeg blev ret hurtigt fanget af historien og hovedpersonen. Så jeg havde en del forventninger til bogen, som jeg i starten umiddelbart troede var en fortsættelse af en art, men dette blev jeg hurtigt klar over, at det var det ikke og t det altså var en selvstændig historie. Jeg må indrømme, at jeg var et godt stykke, før jeg følte, at jeg kom rigtig ind i historien, og at jeg også holdte en pause undervejs med at læse den, gjorde det endnu svære.

Dette skyldtes at jeg lige skulle vænne mig til at læse sproget og universet for en anden tid. Samtidig var der hele forvirringen omkring, at jeg troede, at den hang sammen med den anden bog af Margaret Atwood. En anden grund til det, tror jeg også var selve hovedpersonen. Der gik noget tid, inden jeg følte, at jeg kom ind på hende og forstod, hvad det egentligt lige var jeg læste om.

Men da jeg så endelig kom ind på både historien og Grace, hjalp dette en del. Det starter ved at hun begynder at fortælle hendes livshistorie, som jeg synes var meget interessant. Bogen er baseret på virkelige hændelser, og jeg synes handlingen var meget troværdig. På intet tidspunkt tænkte jeg, at dette ikke kunne ske. Jeg endte også med at holde med Grace til sidst, og synes at det var meget synd for hende, i forbindelse med alle de ting hun når at opleve i sit korte liv udenfor fængslet mure.

Jeg var overrasket over, hvordan slutningen blev skruet sammen. Lige da man tænker, at håbet er ude, vendte det pludseligt og dette synes jeg var godt. Om det helt var en lykkelig slutningen for Grace, kan jeg ikke helt blive klog på med mig selv. Hvis man godt kan lide Margaret Atwood skrivestil eller vil have en anderledes læseoplevelse, skal man tage fat i ’Alias Grace’.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *