“Alt det lys vi ikke ser” af Anthony Doerr

Alt det lys vi ikke ser

Originaltitel: All the Light We Cannot See
Forfatter: Anthony Doerr
Forlag: Politikens forlag
Genre: Historisk fiktion
Sider: 559
Udgivelsesdato: 26. januar 2016
Oversat af: Mich Vraa

5,5 DUO

 

 

 

‘Alt det lys vi ikke ser’ er en stærk roman om en blind pige, der er på flugt fra krigen, og om en forældreløs dreng, der opnår status i Hitlerjugend. En roman, der efterlader dig med følelsen af, at du var med i krigen.

streg

Resumé

Marie-Laure er blind som følge af grå stær. Hendes far har bygget en model af Paris, deres hjemby, for at Marie-Laure kan lære at finde rundt, men snart er det ikke tilstrækkeligt: krigen jager far og datter på flugt til Saint-Malo, en fransk fæstningsby, og først nu begynder den egentlige krig. Werner er hvidhåret og har blå øjne. Den perfekte arie. Han bliver da også optaget i Hitlerjugend, og bliver snart en anerkendt tekniker, der hjælper de ældre officerer med at opstøve russere. Men Werner er klar over, at han ikke kæmper for de bedstes sag. Tilfældige begivenheder kæder de to mennesker sammen, og pludselig mødes de.

streg

Anmeldelse

I ‘Alt det lys vi ikke ser’ følger vi to helt forskellige personer: en tysker; Werner, og en blind, fransk pige; Marie-Laure, under anden verdenskrig. Hvert andet kapitel fortælles af Werner, hvert andet af Marie-Laure. Sjældent overstiger kapitlerne fem sider, og generelt er bogen hurtigt læst. De godt 550 sider er absolut ikke for mange! Beskrivelserne i bogen er virkelig stærke, nærmest poetiske, fyldt med små sprogblomster og masser af metaforer. Handlingen er ikke kronologisk, man starter med slutningen, får hele historien, mens man spændt venter på det man allerede ved. Og det er perfekt! Sjældent er en bog – og så endda en oversættelse – så smukt skrevet!

Bogen indeholder mange forskellige dele, og ind i mellem skal man holde tungen lige i munden, når man skal huske årstal. Men det er ikke forvirrende på nogen måde. Der er en rød tråd i gennem hele bogen, i form af en blå ædelsten, som Marie-Laures far er blevet sat til at opbevare. Men samtidig er der en tysker, der jager den. Det er denne sten, der er medvirkende til, at Werner og Marie-Laure forenes i historien. Men det er også en sten, der er skyld i meget…

Historien viser et utroligt stærkt bånd mellem far og datter, om en far der tager de største hensyn til Marie-Laures handicap. Men også en historie om en ung tysker, der indser, at han ikke gør det rigtige. Bogens styrker ligger absolut i sproget, der er fyldt med billeder. Dette er specielt fantastisk, fordi man hele tiden mærker den indlevelse, forfatteren har i den blinde piges vinkel. Alt er beskrevet i dufte, lyde og følelser, og for en gangs skyld er farver sjældne tillægsord.

Alt i alt er ‘Alt det lys vi ikke ser’ en fantastisk stærk roman, der vækker en læseglæde, der på en og samme tid giver lyst til at læse videre straks man er færdig med bogen, og samtidig sørger for en nervøsitet for, at den næste bog ikke vil være så god…

streg

Skrevet af Mia Cecilie Pedersen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.