“Bare et år” af Gayle Forman

Bare et år

Original titel: Just one year 
Forfatter: Gayle Forman
Oversat af: Charlotte A. E. Glahn
Genre: Ungdomsroman
Sider: 293
Forlag: Gyldendal
Udkom: 18. august 2016

DUO stjerner III

 

 

 

Fortsættelsen på ’Bare en dag’ om Willem og Allysons historie, som jeg havde glædet mig utrolig meget til og bogen levede helt bestemt op til mine forventninger.

streg

Resumé

Willem og Allyson havde en helt fantastisk dag sammen i Paris – men pludselig er hun væk. Willem er dog overbevist om, at han kun skal finde hende igen og det var skæbnen, som bragte dem sammen. Derfor begynder han at lede efter hende – alle steder som han kan komme i tanke om. Men som tiden går begynder Willem at tvivle på om det nu også er skæbnen, at de skal mødes igen – om de valg som man træffer, har en betydning?

streg

Anmeldelse

Jeg havde glædet mig utrolig meget til ’Bare et år’ udkom, især fordi den er kommet så tæt på den første bog ’Bare en dag’. Jeg kan rigtig godt lide, når udgivelserne er så tæt på, fordi så har man fortsat ’Bare en dag’ helt fast i ens erindringer. Det havde jeg i hvert fald, fordi ’Bare en dag’ satte sig virkelig ved mig på grund af alt det fantastiske, som forfatteren præsenterer læseren for. Derfor har jeg også glædet mig til at høre Willems historie og høre hvad der sket for ham i det år, hvor Allyson og Willem er adskilte. Jeg håbede også på at lære Willem bedre at kende, fordi jeg sad tilbage med en masse spørgsmål om ham.

Her levede ’Bare et år’ helt sikkert op til mine forventninger, fordi jeg fik svar på en masse ting, om hvad der egentlig skete den gang og hvad der er sket i det år, som de har været adskilt. ’Bare et år’ starter dog meget rodet og meget lige på. Derfor tog det mig også noget tid, før jeg kom godt ind i historien, fordi jeg skulle orientere mig.

Efter at jeg kom ind i historien, fortsatte det med at være rodet, men dette var egentlig okay, fordi det gik hurtigt op for mig, at det var Willem der gjorde det. Hans tanker og handlinger, samt hans liv har været meget rodet, fordi det var så impulsivt. Men dette gav faktisk bogen en hel del karisma og kemi. Jeg vil så også sige, at selvom at man lærer Willem bedre at kende og får svar på nogle af de spørgsmål, som man havde til historien, så kunne jeg ikke helt lade være med at blive irriteret over nogle af de valg, som Willem tager i løbet af bogen, men kan også tydeligt se hans udvikling igennem det hele.  

Da jeg læste ’Bare et år’ var det som at blive lukket ind i miljøet og følelsen, som jeg fik, da jeg læste ’Bare en dag’. Følelsen af at have lyst til at tage ud i verden og opleve en masse ting. Jeg synes at det er vildt godt tænkt af forfatteren at give os Willems version af det hele. Det gav en bedre forståelse for hvad der skete, men også muligheden for at genopleve den første bog på en anden måde. Jeg synes uden tvivl at det er et par søde bøger, som virkelig tager godt fat på temaet, om hvad ens valg har af konsekvens. Om det hele er en tilfældighed eller om der er en større mening med, hvad vi foretager os – simpelthen om skæbnen har noget at fortælle os.

Jeg kan helt sikkert anbefale at man tager fat i ’Bare et år’ og ’Bare en dag’, fordi det er virkelig søde kærlighedshistorier, som er gode at læse om sommeren, da jeg selv fik en fornemmelse af at være ude i verden, selvom at jeg sad i min sofa. Samtidig tager bøgerne også fat i et godt budskab, omkring de valg som vi alle tager i livet.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.