“Barn Nr. 8” af Kim Van Alkemade

Barn Nr 8

Original titel: Orphan #8
Forfatter: Kim Van Alkemade
Oversat af: Charlotte Kirketerp
Genre: Skønlitteratur, historie
Sider: 415
Forlag: HarperCollins Nordic

Udgivelsesdato: 24. maj 2016

DUO stjerner III

 

 

 

Hvis du har bare den mindste lille interesse om historiske begivenheder og ikke etiske beslutninger, så er den her helt klart noget for dig.

streg

Resumé

I 1919 bliver fireårige Rachel og hendes bror sendt på børnehjem i New York, hvor Dr. Mildred Solomon udfører medicinske eksperimenter på børnene. Dr. Solomon udfører eksperimenter på Rachel ved hjælp af røntgenbehandling, hvilket medfører at Rachel bliver vansiret og mobbet af de andre børn. Rachel flygter da hun er 15 år og uddanner sig til sygeplejerske, hvor hun mange år senere tilser Dr. Solomon, som er blevet kræftpatient. Til slut står Rachel over for valget mellem hævn og barmhjertighed.

streg

Anmeldelse

Jeg glædede mig afsindigt meget til at få fat i ’Barn Nr 8’ fra jeg først lagde øjne på den i Politikens Boghal. Jeg stod faktisk derinde og smug læste i den, fordi jeg simpelthen glædede mig for meget til at eje den. Og jeg blev ikke skuffet. Jeg var meget tvivlende på hvor historisk korrekt den var, sammenlignet med bøger som f.eks. ’Claras Krig,’ hvor en person som har oplevet begivenhederne har nedskrevet dem efter, hvorimod at ’Barn nr 8’ er en opdigtet fortælling. Jeg synes den giver en masse viden om den tid, uden at du føler du læser en fagbog og at du kan leve dig ind i fortællingen, grundet alle de detaljer der er med.

Nogle af de ting som gør ’Barn nr 8’ helt fantastisk og gør at man kan leve sig ind i den, er at Kim Van Alkemade gør meget ud af detaljerne. At hun beskriver hvordan verden var og bruger eksempler og tidsbilleder, så man får en fornemmelse af verden ud fra hovedpersonens øjne, hvilket jo var en person med gennemsnitlige forhold og kår. Hun gør hverken for meget eller for lidt ud af detaljerne, og bruger også god tid på at skabe et plot som er sammenhængende, da bogen er delt op i barndommen og voksenlivet. Det er en svær opgave at få de episoder som er sket i ens barndom til at have en effekt på voksenlivet, i så god en balance som Kim Van Alkemade gør. Bogen bygger på Kim Van Alkemades morfars fortællinger fra jødiske børnehjem og den mørke sandhed bag.

Dog gør Kim Van Alkemade en stor fejl og det er, at hun ikke tydeliggør hverken hvad slutningen skulle være ej heller en hel problemstilling for plottet. Hun skriver en flot fortælling, men når man når slutsiderne, så undrer man sig lidt over hvad hovedpersonens problem igennem hele historien var, for slutningen virker uafsluttet. På den måde at forfatteren har haft en tankegang og så døde den jo længere ind man kom. For starttanken som man godt kan fornemme i begyndelsen af bogen virker lovende og får en til at holde spændingen, men igennem de sidste kapitler forsvinder den tankegang fra historien og den bliver mere meningsløst at læse.

Historisk set var det en meget fantastisk bog og særligt underholdende for dem som elsker at fordybe sig ind i en anden verden end den nutidige, men forfatteren kan godt øve sig på plotskrivningen noget mere til næste bog.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *