“Cilkas rejse” af Heather Morris

Cilkas rejse

Original titel: Cilkas journey
Forfatter: Heather Morris
Oversat af: Randi Bjerre Høfring
Genre: Skønlitteratur
Sider: 364
Forlag: Aronsen
Udgivelsesdato: 20. juni 2020

DUO stjerner III

 

 

 


Tak til Aronsen for anmeldereksemplaret. 

En interessant og grufuld historie som er inspireret af en sand historie. En bog hvor siderne vendte sig selv.

streg

Resumé

I 1942 kommer Cilka til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, hvor kommandanten Schwarzhuber finder interesse for hende og hendes lange lyse hår. Han anbringer hende adskilt fra de andre fanger og skal tage sig af de kvinder, som er på vej til gaskamrene. Cilka gør alt, hvad hun kan for at overleve. Efter krigen bliver hun beskyldt for at være spion pga. hendes sprogkundskaber og at have været i seng med fjenden. Hun bliver sendt til en brutal fangelejr Sibirien. Endnu engang står Cilka overfor både nye og kendte pinsler. Hun lærer en kvindelig læge at kende og bliver oplært som sygeplejerske. En dag møder hun en ung mand ved navn Alexandr, hvor hun med det samme oplever følelser, som hun aldrig havde forventet at opleve.

streg

Anmeldelse

Efter at have læst Lale historie i ’Tatovøren i Auschwitz’ havde jeg håbet at finde mere ud af Cilka, fordi jeg blev vildt træt af, at man ikke hørte mere om hende, andet end at hun blev dømt yderligere fængsling, hvilket jeg synes var forfærdelig, særligt når hun allerede har været meget i gennem. Jeg er ret vild med bøger om 2. Verdenskrig, særlig sådanne historier som ’Cilkas rejse’, som er baseret på en sand historie. Den fangede mig, og jeg var nogle gange helt bange for at vende den næste side i frygt for, hvad der ville ske for hende.

Jeg kunne virkelig godt lide at følge Cilka. Hun var en interessant personlighed. Hun er fuld af hemmeligheder fra det andet sted, samtidig med sorgen og frygten for at hun aldrig kan håbe igen, men alligevel kan hun ikke lade være med at hjælpe andre, både fordi det må ligge til hende, men også fordi hun mener det er en del af hendes syndforladelse eller straf. Jeg synes hele tiden der sker noget og der sker virkelig nogle spændende ting, både i form af at man ser livet i barakken, sygehuset og Cilkas rejse igennem at få lov til at håbe på en fremtid i det næstmest gudsforladte sted i verden.

Jeg var virkelig ked af, at bogen sluttede. Jeg var glad for slutningen, bortset fra en ting som jeg virkelig havde håbet ville ske, som desværre ikke skete. Men efter hvad Cilka har været i gennem var det måske også for meget at forlange. Jeg synes, det er forfærdeligt nyt indblik i 2. Verdenskrig, som jeg tidligere slet ikke havde tænkt over, nemlig disse fangelejre. Man hører mange historier med, hvorfor folk er endt på denne fangelejr efter krigen er slut, hvor man tænker, at alle ville få lov til at komme hjem, men hvor de faktisk måske ender et værre sted, end hvor de kom fra.

Jeg kan uden tvivl anbefale ’Cilkas rejse’. Jeg vil anbefale, at man læser ’Tatovøren i Auschwitz’ først, bare for at få en lille baggrundsviden om det Cilka beskriver, som ”det andet sted”. Men ’Cilkas rejse’ kan dog sagtens læses alene. 

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.