“Den danske pige” af David Ebershoff

Den danske pige

Original titel: The Danish Girl
Forfatter: David Ebershoff
Oversat af: Kirsten A. Nielsen
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Genre: Skønlitteratur
Sider: 395
Udgivelsesdato: 15. oktober 2015

DUO stjerner 4

 

 

 

’Den Danske Pige’ er en ægte fortælling om at gå fra at være mand til kvinde i 1900 tallets Danmark og om de fysisk og psykiske grænser der bliver rykket imens.

streg

Resumé

I 1914 rejser den unge dansk-amerikanske enke Gerda Waud til København for at gå på Kunstakademiet, hvor hun forelsker sig i sin lærer, Einar Wegener. De gifter sig og slår sig ned i Nyhavn, hvor alt ynder fred og ro, indtil i 1925 hvor Einar accepterer at sidde kvindemodel for Gerda. Der får de åbnet døren for en ny og tredje person: Den unge pige Lili, der forsigtigt og en smule kluntet går ind i deres ægteskab. Det står klart for dem begge at der indeni Einar, findes en kvinde som kæmper for at komme ud, og Gerda indser at Einar må tage skridtet fuldt ud og blive fysisk og mentalt en kvinde.

streg

Anmeldelse

’Den danske pige’ er en meget smuk og rørende fortælling om Lili Elbe og Gerda Weud. Den følger meget detaljeret deres liv ud fra forfatterens synsvinkel og er en bog, som kan oplyse om mange historiske begivenheder og meninger, dog ikke så nøjagtigt som en fagbog, da det er en skønlitterær bog, hvor forfatteren har kunnet udelade nogle ting. Vi følger Lili og Gerda igennem flere lande og år, mens vi oplever hvordan deres ægteskab ændres, styrkes og svækkes igennem hver udfordring.

David Ebershoff har læst både Einars dagbøger og breve, men også artikler fra den tid, hvilket gør at de følelser og tanker man læser i bogen, er et udspring fra det ægte menneskes sind. Det der gør bogen speciel og anderledes fra andre bøger af samme undergenre, er at den er løst baseret på virkeligheden, hvilket gør den til dels faglig korrekt for den gældende tidsperiode, men at den også inddrager flere nutidige ægteskabsproblemer ind, som ikke har ændret sig igennem de mange sidste årtier.

Det smukke i bogen er de skildringer som David Ebershoff kommer med af de forskellige steder som Gerda og Lili/Einar rejser til. De malende beskrivelser af landskaber, forskellige stykker tøj og udseende på folk, giver et så klart et billede i hovedet, at end ikke en rejse tilbage til 1925, kunne havde frembragt flottere minder.

Selvom bogen hedder ’Den danske pige’, hvilket indikerer at den så handler om Lili Elbe, så handler den i større grad om hendes partner, Gerda Weud. For selvom det er Lili der skal kæmpe for at blive som hun vil, så er det Gerda der skal sørge for at det sker. De følelser som Gerda føler sig splittet over, er at lade Lili træde ind i deres ægteskab og have sin egen mand for sig selv, er et mangeårigt problem for par, hvor den ene part ønsker en anden rolle, end den der er blevet tildelt. Igennem hele bogen møder vi de indre konflikter, som Gerda har med sig selv, om Lile og Einar. Indirekte står det klart for hende at jo mere hun lader Lili træde frem i deres ægteskab, jo mere mister hun af sin mand.

De følelser og tanker David Ebershoff giver Gerda er forbløffende og får en til at føle med hende. De følelser man selv har, når man er ved at træde ud af et forhold, er dem som Gerda stod med, bortset at den person hun elskede ikke forsvandt, men var sammen med hende hele tiden og havde brug for hendes hjælp til at blive den person som hendes indre kæmpede for at blive.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *